Sprawdzenie czy dobrze zrobiłem zadanie
K#62;G#62;:

Dany jest równoległobok ABCD (rysunek) . Punkt E jest środkiem boku BC, a punkt F − punktem
przecięcia prostych AB i DE . Wykaż że pole trójkąta AFD i równoległoboku ABCD są równe.
To co na razie udało mi się ustalić :
Δ DEC ≡ ΔBEF
14 cze 22:59
sushi_ gg6397228:
i już prawie jest rozwiazane
14 cze 23:01
K#62;G#62;:

Wiem tez że pole tych figur wyglądają tak mniej więcej .
P
AFD = |AF| * |GC| / 2
P
ABCD = |AB| lub |DC| * |CG|
Czyli mają takie same wysokości
14 cze 23:06
sushi_ gg6397228:

B=C
pole równoległoboku= A+B
pole trójkąta = A+C
zatem....
14 cze 23:10
K#62;G#62;: Aha zatem PAFD = PABCD gdyż B=C
14 cze 23:14
K#62;G#62;: kurcze byłem blisko czyli nadal głupi jestem

dzięki za pomoc
14 cze 23:14
sushi_ gg6397228:
jak trojkaty sa przystajace, to pola sa takie same
14 cze 23:14
K#62;G#62;: No tak "W geometrii figury tego samego kształtu i rozmiaru nazywamy przystającymi " Szkoda że
teraz to doczytałem
14 cze 23:18