oblicz pochodna f(x)=1/2 x4 +x w punkcie x0 =1
Karolina798: oblicz pochodna f(x)=1/2 x4 +x w punkcie x0 =1
14 cze 21:29
sushi_ gg6397228:
i w czym masz problem?
liczysz pochodna, a potem podstawiasz za "x"
14 cze 21:30
daras: y'(1) = 2
14 cze 21:33
Karolina798: proszę o rozwiązanie równania
f(x)=1/2 x4 +x w punkcie x 0 =1
14 cze 21:38
sushi_ gg6397228:
nie żartuj
pochodnej nie umiesz policzyć ?
14 cze 21:40
Karolina798: nie
14 cze 21:41
sushi_ gg6397228:
to bierz wzory do reki i licz
(x4)' =....
14 cze 21:41
daras: następna do garów
15 cze 13:00
Dziadek Mróz:
| ⎧ | y = xa → a − stała | |
| ⎩ | y' = a*xa − 1 |
|
| ⎧ | y = a*f(x) → a − stała | |
| ⎩ | y' = a*[f(x)]' |
|
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| [x4]' + [x1]' = |
| *[4*x4 − 1] + [1*x1 − 1] = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 4 | |
= |
| *4x3 + 1*x0 = |
| *x3 + 1*1 = 2x3 + 1 |
| | 2 | | 2 | |
x
0 = 1
f'(x
0) = f'(1) = 2 * (1
3) + 1 = 2 + 1 = 3
15 cze 13:48