Całka podwójna po obszarze D
MaRKaW: Witam, z racji, że nie mogę dać sobie rady z przykładem proszę was o pomoc.
Oto zadanie
Oblicz ∬xdx, gdzie D jest obszarem ograniczonym parabolą y=x2+4x i prostą y=x+4
14 cze 21:09
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje rozwiazanie + rysunek
14 cze 21:10
14 cze 21:18
sushi_ gg6397228:
tutaj a nie w linku
14 cze 21:23
daras: sadysta
14 cze 21:34
MaRKaW:

Punkty przecięcia z osią 0x: (−4;0),(0;0)
Wierzchołek paraboli (−2;−4)
Miejsca przecięcia wykresów: (−4;0),(1;5)
−4≤x≤1
−4≤y≤x
2+4x
D∬xdx po obszarze D
−4∫
1dx[
−4∫
x2+4xxdy]
∫xdy=x∫dy=xy +c
podstawienie granic
x*(x
2+4x−4)=x*(x+2)
2
∫x*(x+2)
2dx
podstawienie
t=x+2
dt=dx
x=t−2
∫(t−2)*t
2dt = ∫t
3−2t
2dt = ∫t
3dt −2∫t
2dt =
14t
4 −
23t
3+c =
=
14(x+2)
4 −
23(x+2)
3+c
podstawienie granic
(
143
4 −
233
3) − (
14(−2)
4 −
23(−2)
3) =
=(
814 −
543) − (4 +
163)=
=
2712 −
283 =
2712 −
11212 = −
8512
14 cze 22:08
MaRKaW: i co w tym źle robie?
14 cze 22:09
sushi_ gg6397228:
trzeba podzielic obszar na 3 pola i dopiero go ograniczyć
14 cze 22:10
sushi_ gg6397228:
poza tym x2+4x−4 ≠(x+2)2
14 cze 22:11
MaRKaW: tam + jest, pomylka przy przepisywaniu x2+4x−(−4)
14 cze 22:14