Pochodna funkcji
Ona: Bardzo bym prosiła o pomoc w wyznaczeniu pochodnej z następującej funkcji:
y = e3x2 − 2x + 5
14 cze 20:50
sushi_ gg6397228:
wzory znasz ?
14 cze 20:55
sushi_ gg6397228:
eargumentu −−−> pochodna to : eargumentu * (pochodna argumentu)
14 cze 20:56
Ona: Znam. Wiem, że na pewno trzeba zastosować te wzory:
(ex)' = ex
(xn)' = nxn−1
(f(g(x)))' = f'(g(x))g'(x)
Ale mam problem mimo to. Wychodzi mi coś bardzo dziwnego, przez co w żaden sposób nie mogę z
tego wyliczyć ekstremów. Dlatego proszę o pomoc.
14 cze 21:00
Ona: Właśnie z tego liczyłam i wychodzi bardzo skomplikowana pochodna i nie wychodzi mi potem
właściwy wynik, gdy liczę ekstrema.
14 cze 21:02
sushi_ gg6397228:
zapisz obliczenia
14 cze 21:04
PW: (6x−2)e3x2−2x+5 to naprawdę takie skomplikowane?
14 cze 21:05
Ona: No wychodzi dosłownie coś takiego:
y' = (6x − 2)e
3x2 − 2x + 5
I jak tu jeszcze z tego wyliczyć ekstrema
14 cze 21:07
sushi_ gg6397228:
edo czekokolwiek >0 wiec ...
14 cze 21:08
Ona: Aaa, czyli wymnażamy tak, żeby pozbyć się tego e i zostaje tylko 6x − 2 i z tego to już bez
problemu się liczy dalej, tak ?
14 cze 21:12
sushi_ gg6397228:
"e" zawsze bedzie na plusie (w tym czy innym przykładzie), więc mozemy go nie brać do liczenia
y ' =0
14 cze 21:14
Ona: Dobra, już rozwiązane. Wyszło mi, że w e
4 2/3 jest minimum lokalne.
Dziękuję za pomoc
14 cze 21:27
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
14 cze 21:31
daras: | | 1 | |
raczej w x = |
| , a funkcja ma wtedy wartość y = e423 |
| | 3 | |
14 cze 21:32
PW: Źle interpretujesz wyliczenia (czy też może źle nazywasz).
| | 1 | |
Ekstremum lokalne jest osiągane w punkcie x0 = |
| , a ekstremum to jest równe |
| | 3 | |
| | 1 | |
f({ |
| ) = e3•(1/9)−2•(1/3)+5 = e14/3. |
| | 3 | |
14 cze 21:39
PW: Spóźniłem się jak zwykle, ale jak widzisz nie tylko mnie nie podobała się Twoja odpowiedź.
14 cze 21:40
Ona: Tak tak, dokładnie coś takiego mi wyszło

Źle tutaj napisałam, ale wyszło mi oczywiście, że
ekstremum ma wartość y = e
4 2/3, a samo ekstremum wyszło mi w punkcie x = 1/3
Przepraszam za pomyłkę tutaj i dzięki za czujność
14 cze 22:04
daras: jest tu kilku harcerzy
14 cze 22:06