zadania, prostopadłościany.
Filip: Mam 3 zadanka, potrzebuje ich jak najszybciej! byłbym wdzięczny za pomoc, proszę o rozwiązanie
po kolei, tak żebym wiedział co robię. Z góry dziękuje!
1.Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równa 96
cm.
Jakie wymiary powinien mieć ten graniastosłup, aby jego objętość była największa?
2.Dany jest prostopadłościan o krawędziach x, x+3, 3−x. Dla jakiej wartości x, objętość
prostopadłoscianu jest największa.
3.jakie jest największe możliwe pole prostokąta , którego dwa wierzchołki należą do osi x, a
dwa pozostałe do paraboli y = 6−x2, gdzie y>o2 ( lub a2, nie mogę się rozczytać)
14 cze 19:17
sushi_ gg6397228:
1. policz ile jest wszystkich krawędzi
14 cze 19:58
PW: 2.
V(x) = x(x+3)(3−x), x∊(0,3)
− badać, czy i w jakim punkcie funkcja V ma maksimum lokalne na (0, 3). Najprościej będzie
wymnożyć i liczyć pochodną wielomianu trzeciego stopnia.
14 cze 20:23
Tadeusz:
1.
12a+6h=96 ⇒ 2a+h=16 ⇒ h=16−2a
| | a2√3 | |
V=6* |
| h V=1,5a2√3(16−2a) ⇒ V=24√3a2−3√3a3 |
| | 4 | |
V'=48
√3a−9
√3a
2
V'=0 a
√3(48−9a)=0 itd
14 cze 20:46
Tadeusz:

P=2x(6−x
2) ⇒ P=−2x
3+12x
P'=−6x
2+12 itd
14 cze 21:01