Trygonometria - parametry
Suweren: Wyznacz wartości parametru m (m∊R) dla których równanie:
a) sinx=m2−3 ma 3 rozwiązania w przedziale <0, 2π>
b) |cosx|=m2−4(m+1) ma 3 rozwiązania w przedziale <0, π>
Podobne zadania umiem rozwiązać, ale nie rozumiem o co chodzi z 3 rozwiązaniami w przedziale.
14 cze 17:28
J:
Przyłóż linijkę (równolegle do osi OX) i zobacz kiedy ma 3 punkty wspólne z y =sinx w
przedziale <0,2π>
14 cze 17:33
Suweren: W zerze. W odpowiedziach jest m = pierwiastek z 3 i pierwiastek z minus 3.
14 cze 17:37
Suweren: Sprawdziłem, przedział jest dobrze przepisany.
14 cze 17:43
razor:

a) sinx = m
2−3 będzie miało 3 rozwiązania w przedziale <0,2π> wtedy gdy sinx = 0, czyli m
2 −
3 = 0 ⇔ m
2 = 3 ⇔ m =
√3 lub m = −
√3
14 cze 17:58
Suweren: Słodki Jezu, jestem idiotą, to takie proste... Wielkie dzięki.
14 cze 18:36
Suweren: Z całego zestawu zadań nie wyszło jedynie |tgx−1|=m2−6m
|tgx−1)=m2−6m ma 2 rozwiązania w przedziale <0,2π> wtedy gdy |tgx−1|>0
Z tego mam przedział (−nsk; 3 − √10) ∪ (3 + √10 ; nsk)
W odpowiedzi jest (3 − √10 ; 0) ∪ (6; 3 + √10 )
Jest ktoś chętny wskazać mi błąd?
14 cze 19:13
Suweren: Przedział wyżej jest od <0,π> a nie od <0, 2π>, pomyliłem się.
14 cze 19:14