Planimetria
Proxi: Witam, prosiłbym o pomoc przy tym zadaniu: W okrąg o promieniu r wpisano trójkąt ABC, którego
jeden z kątów ma miarę 30o. Wykaż, że długość boku trójkąta leżącego naprzeciwko tego kąta
jest równa r.
14 cze 16:59
marika:
14 cze 17:45
pigor: ..., pięknie...
η
14 cze 17:51
marika:
Hehe...
π..
14 cze 17:55
5-latek: czesc
pigor 
Ostatnio pojawila sie tez
uka . Szkoda ze jej juz nie ma . Moze by tez spojrzala do czasu
takze na moje posty
14 cze 18:03
Prosi: Dzięki, mam jeszcze problem z obliczeniem tego: 25√3 = 10 + 5√3 * r
14 cze 18:12
pigor: ...aaa..

mam Cię, ...
14 cze 18:14
pigor: ..., np. tak
25
√3=10+5
√3r ⇔ 25
√3−10=5
√3r /:5 ⇔ 5
√3−2=
√3r /*
√3 ⇔
⇔ 3r=15−2
√3 /:3 ⇔
r=5− 23√3 ⇔
r= 13(15−2√3). ...
14 cze 18:27
5-latek: No to taki przyklad
20=5+5*x napisz jak wyliczysz ile wynosi x
14 cze 18:28