Ekstremum/pochodna...
Blue: Dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązanie?
2sin
3x−3sinx = m
Podstawiam sinx = t i liczę pochodną, następnie ekstremum , ale wychodzi mi inny wynik, niż w
odpowiedziach.
Jak to liczyć

Może nie powinnam podstawiać tego t

Napisze ktoś rozwiązanie

14 cze 16:55
zawodus: Chodzi tak naprawdę o wyznaczenie zbioru wartości funkcji
f(x)=2sin
3x−3sinx
Wykonujemy podstawienie, ale trzeba pamiętać, że funkcja
g(x)=2t
3−3t ma dziedzinę <−1,1> i w tym przedziale szukamy wartości największej i najmniejszej
14 cze 17:01
ZKS:
Pokaż jak to robisz.
14 cze 17:02
Blue: f'(x) = 6t
2 −3
i podstawiam do wzoru 2t
3−3t i nie wychodzi
√2 i −
√2, a tak jest w odp...
14 cze 17:05
Blue: Coś proponujecie?
14 cze 17:09
Blue: 
?
14 cze 17:18
ZKS:
Jeżeli podstawiasz t to nie masz funkcji f(x). Jeżeli sin(x) = t to
f(t) = 2t
3 − 3t
f'(t) = 6t
2 − 3
| | 1 | | 1 | |
W punktach t1 = |
| mamy minimum natomiast dla t2 = − |
| maksimum. |
| | √2 | | √2 | |
Oba argumenty należą do dziedziny t ∊ [−1 ; 1], więc teraz liczmy wartości dla tych argumentów.
14 cze 17:18
Blue: A nie sorry, jednak dobrze wyjdzie, ja coś źle liczyłam xd
14 cze 17:19
Mila:
| | √2 | | √2 | | 4*√2 | | 3√2 | | √2 | | 3√2 | |
2*( |
| )3−3* |
| = |
| − |
| = |
| − |
| =−√2 |
| | 2 | | 2 | | 8 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | −√2 | | −√2 | | −4*√2 | | 3√2 | | −√2 | | 3√2 | |
2*( |
| )3−3* |
| = |
| + |
| = |
| + |
| =√2 |
| | 2 | | 2 | | 8 | | 2 | | 2 | | 2 | |
14 cze 17:20
Blue: tak, tak , już wiem, po prosu miałam błąd rachunkowy
14 cze 17:24