Rownanie
krysteeq: Jak rozwiazac takie rownanie
lnly+1l + lnlyl = lnlxl
14 cze 16:48
MQ: Suma logarytmów to logarytm iloczynu.
14 cze 16:54
J: lna + lnb = lnab
14 cze 16:56
krysteeq: czyli lnly2+yl = lnlxl ?
14 cze 16:56
zawodus: tak oczywiście w dziedzinie.
14 cze 16:58
krysteeq: co nie zmiena faktu, ze dalej nie porafie rozwiazac tego lnly+1l+lnlyll = lnlxl+C to jest
rownanie rozniczkowe
14 cze 17:00
zawodus: jak rozwiązać takie równanie?
lnx=lny
14 cze 17:03
krysteeq: x=ey
14 cze 17:20
krysteeq: więc, y2+y=C*ex
y(y+1)=C*ex
Dalej nie wiem jak y z tego wyznaczyc
14 cze 17:21
MQ: Funkcja ln jest silnie monotoniczna, więc, jeśli ln(a) = ln(b), to a=b
14 cze 17:52
J: Może mnie przyćmiło .... , ale gdzie tu jest równanie różniczkowe ?
14 cze 17:55
krysteeq: Znajdz rozwiazanie rownania y'−x=xy dla y(0)=1 Dochodze do przeksztalcenia, robie calke i
wynik zle wychodzi. Jest to oczywiscie rownanie rozniczkowe
Męczę się i dalej nie umiem.
14 cze 18:00
krysteeq: a tamto to jest jakieś chore nie robię tego
14 cze 18:01
J: Trzeba było tak od razu .. masz równanie liniowe niejednorodne ; y' − xy = x ... i jesteśmy w
domu.
14 cze 18:02
J:
1) Wyznaczasz CORJ
2) Uzmienniasz stałą .
14 cze 18:04
J: No i na końcu ... warunek Cauchy'ego y(0) = 1
14 cze 18:06
krysteeq: to zrob, chce zobaczyc czy mi dobrze wyszlo
14 cze 18:48
J: To pokaż co Ci wyszło ? ... Jaką masz CORJ ?
14 cze 18:49
J:
CORJ: y = C*e0.5x2 .... i teraz uzmienniasz stałą C
14 cze 19:03
krysteeq: czyli bedzie 1=C*e
0 1=C*e C=1/e
14 cze 19:12
krysteeq: niee C=1 sorka
14 cze 19:13
J:
Nie ... y =C(x)*e0.5x ... y' = C'(x)*e0.5x + C(x)*(e0.5x)' ... policz i podstaw do
równania:
y' − xy = x
14 cze 19:19
J: Oczywiście wszędzie ma być : e0.5x2
14 cze 19:20
krysteeq: dobra, teraz to nie czaje serio
14 cze 19:22
krysteeq: pochodna z C'(x) to serio nie wiem ile bedzie
14 cze 19:23
krysteeq: noo, jak obliczyc pochoda z C'(x)
14 cze 19:32