Pomoże ktoś obliczyć pochodną tej funkcji?
alex:
ciągle wychodzi mi inny wynik niż na karcie odpowiedzi
7 lis 15:54
AS: | | 1 + x3 | |
y = 3√u = u1/3 gdzie u = |
| |
| | 1 − x3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y' = |
| *u1−1/3*u' = |
| *u−2/3*u' = |
| *u' |
| | 3 | | 3 | | 33√u2 | |
| | 3*x2*(1 − x3) − (1 + x3)*(−3*x2) | | 6*x2 | |
u' = |
| = |
| |
| | (1 − x3)2 | | (1 − x3)2 | |
| | 1 | | 6*x2 | | 1 | | 2*x2 | | 1 | |
y' = |
| * |
| * |
| = |
| * |
| |
| | 3 | | (1 − x3)2 | | 3*3√u2 | | (1 − x3)2 | | 3*3√u2 | |
W ostatnim ułamku podstawić za u
7 lis 18:02
alex: Kurczę to chyba jednak dobrze policzyłem, ale w kartach odpowiedzi mam taki wynik:
| | 2x2 | | 1 + x3 | |
y' = |
| 3√ |
| |
| | 1 − x6 | | 1 − x3 | |
czy to jest jakieś przekształcenie tego wyniku? czy jakiś błąd?
7 lis 19:05
ak1: Masz chyba błąd w obliczeniach u = ..........
Jak wygląda ta funkcja napisz wyraźniej (kilka spacji z przodu)
7 lis 19:11
ak1:
f(x)=3√ab a=1+x3 b=1−x3
7 lis 19:20