Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu:
| α | ||
1 + cosα + cos | = | |
| 2 |
| α | ||
a co z cos | ? | |
| 2 |
1=cos0
| α | α | |||
1 = sin2 | + cos2 | (jedynka trygonoometryczna) | ||
| 2 | 2 |
| α | α | |||
cosα = cos2 | − sin2 | (wzór połówkowy), | ||
| 2 | 2 |
| α | α | α | α | |||||
2cos2 | + cos | = cos | (2cos | + 1) = | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| α | α | 1 | α | α | 1 | |||||||
= cos | (2cos | + 2• | ) = 2cos | (cos | + | ) = | ||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| α | α | π | ||||
= 2cos | (cos | + cos | ) | |||
| 2 | 2 | 3 |