prawdopodobienstwo bernoulliego
swobodny: W teczce jest 4 kartek białych i 6 niebieskich. Losujemy cztery razy po pięć kartek i zwracamy
je z powrotem do teczki. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dwa razy wylosujemy pięć kartek,
wśród których będą trzy niebieskie.
Robię to ze schematu Bernulliego:
n=4, k=2,p=?
jak teraz wyliczyć p ?
14 cze 16:30
wredulus:
p= C24*C36
14 cze 16:41
wredulus: Oczywiscie jeszcze przez 10*9*8*7*6
14 cze 16:42
wredulus: Znaczy sie C510
14 cze 16:42
zawodus: p=120
14 cze 16:42
zawodus: w liczniku
14 cze 16:43
swobodny: To p to jest że losuje 4 krotnie po pięć kul spośród 10 kul? nie wiem czy rozumiem tresc
zadania
14 cze 16:47
14 cze 17:03
zawodus: skoro stosujesz schemat Bernoulliego to p nie jest tym co mówisz.
14 cze 17:05
swobodny: hmm a to Twoje p jest do schematu bernoullgiego? Móglbyś zdanie powiedziec o tym
| | 10 | |
mi właśnie do tego p wyszło |
| |
| | 21 | |
14 cze 17:15