proszę o pomoc
basia: oblicz objętość stożka, wiedząc, jego kąt rozwarcia ma miarę 60*, a suma długości promienia
podstawy i tworzącej jest równa 15cm
7 lis 15:53
basia: pomocy
7 lis 16:09
basia:
7 lis 16:09
godzio187:
α=60
o
2r=l
r+l=15
r=15−l
30−2l=l
30=3l
10=l
5=r
H=r
√3=5
√3
7 lis 16:16
godzio187: mam nadzieje że sie nie pomyliłem
7 lis 16:16
basia: a dalej jak to obliczyć,,pomocy
7 lis 16:19
godzio187: przemnóż poprostu, masz może wynik ?
7 lis 16:23
basia: tak mam wynik 125pi pierwiastek z3/3 cm sześciennego
7 lis 16:27
basia: tak mam wynik 125pi pierwiastek z3/3 cm sześciennego
7 lis 16:28
godzio187: no to dobrze

25*5=125
7 lis 16:29
godzio187:
7 lis 16:30