pole obszaru ograniczonego funkcjami
kfiatek:

Oblicz pole obszaru ograniczonego parabolą y
2=4x i prostą y=2x−4.
Narysowałam sobie już wykres, tylko mam problem z tym jak podstawić te funkcje do wzoru
P=∫g(x)f(x)dx (calka oczywiscie w odpowiednich granicach, ktorych tez nie potrafie ustalic

), bo pojawia sie tu y
2, a nie x
2 i wszystko psuje

Mam odwrocic uklad wspolrzednych? Moze
w ten sposob? I wowczas mialabym:
parabole x=
14y
2
prosta x=
12y+2
i granice ustalilabym na NOWEJ OX?
Prosze o podpowiedz
14 cze 14:44
Krzysiek: możesz podzielić obszar na dwa obszary dla x∊[0,2] i x∊[2,4]
albo tak jak piszesz całkować po 'y'
i wtedy y∊[−2,4]
14 cze 14:52
kfiatek: czyli generalnie przy pomocy odwrocenia osi da sie to zrobic

ale mimo tego, jezeli moge,
chcilabym sie dowiedziec, jak mialabym liczyc przy normalnym ustawieniu OX i OY. wiem, ze
obszar trzeba podzielic tak jak napisales: x∊[0,2] i x∊[2,4]. tylko co zrobic z tym y
2=4x? bo
to rownanie ma dwa rozwiazania: y=2
√x i y=−2
√x. ktore z nich mialabym wstawic do calki? da
sie to ustalic jednoznacznie? czy jest to obojetne?
14 cze 14:58
Krzysiek:

nic nie musisz odwracać, jak całkuesz po 'x' to wtedy dla x∊[0,1] (wyżej błędnie napisałem)
to zgodnie z kierunkiem strzałki na rysunku pierwszą funkcją którą przetniesz to y=−2
√x a
druga to y=2
√x
więc masz do policzenia całkę: ∫
01∫
−2√x2√x dydx
podobnie dla x∊[1,4] y∊[2x−4,2
√x]
14 cze 15:12
kfiatek: ok, juz chyba rozumiem. dzieki
14 cze 16:05