Ilość 8-cyfrowych liczb
ZosiaZamoyska: Zadanie polega na policzeniu liczby liczb 8−cyfrowych, które nie zawierają żadnej z cyfr X, Y i
Z.
np.
dla X=1
Y=2
Z=3
odpowiedź: 4941258
dla X=1
Y=2
Z=4
odpowiedź: 4941258
dla X=1
Y=2
Z=2
odpowiedź: 14680064
Zauważyłam, że dla X ≠ Y i X≠Z mamy 4941258 opcji
Dla X = Y i X≠Z lub X≠Y i X=Z mamy 14680064 opcji ?
A dla X≠Y i X≠Z ile?
Jak to obliczyć? (Bo innych opcji nie ma, chyba)
14 cze 14:40
PW: A po co rozważać przypadki X = Y, X = Z i Y = Z? Pytanie "Ile jest liczb ośmiocyfrowych, w
których zapisie nie występuje żadna z cyfr 2, 4, 4" jest głupie.
Skupić się trzeba tylko na rozróżnieniu tych przypadków, gdy wśród zabronionych
trzech różnych cyfr jest 0 oraz gdy tego 0 wśród zabronionych nie ma.
14 cze 15:04
ZosiaZamoyska: Na to wtedy jest wzór, możliwość, że 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 lub 9 może wystąpić na 1, 2, 3, 4,
5, 6, 7 lub 8 miejscu, a w przypadku 0 na 2, 3, 4, 5, 6, 7 lub 8 miejscu.
A skupienie się na opcjach X=Y itd. w moim przypadku nawet ok, bo jeśli mamy tyko 3 opcje ( czy
tam więcej z tymi 0) to ja potrzebuję tego w informatyce, gdzie wszystko mogę zrobić na
warunkach, jeśli X=Y , Z=0 itd.
14 cze 15:13
Mila:
Zosiu, czy masz taka treść zadania w podręczniku, czy ktoś Ci to podał, czy sama
wymysliłaś, bo to jest bardzo "mętne'.
14 cze 18:15
PW: Milu, ZosiaZamoyska (pseud. artyst.) zawsze tak pyta "swoimi słowami", a gdy już
wszyscy się nawysilają, to odpowiada, że to to ona wie, ale ma do rozwiązania problem
informatyczny.
Dlatego nie podjąłem dalszego dialogu. Nie wyobrażam sobie jak zaprząc komputer do tak
prostego zadania o znanym rozwiazaniu − generować ponad 90 milionów liczb i badać w każdej,
czy poszczególne cyfry nie przyjmują zadanych wartości? Czy odwrotnie − generować i zliczać
liczby, które spełniają podane ograniczenia?
14 cze 20:16
ZosiaZamoyska: Treść zadania: Wasze zadanie polega na policzeniu liczby liczb 8−cyfrowych, które nie zawierają
żadnej z cyfr X, Y i Z.
PW: Treści zadania nie napisałam "swoimi słowami", bo już na mnie raz nakrzyczeliście i
piszę wg. treści.
Nie znałam wzoru na ilość tych rozwiązań, dopiero Twój post mi uświadomił, że trzeba to
pomnożyć, i trzeba zwrócić uwagę na 0. Co do rozwiązania informatycznego − zapisałam to w
samych warunkach, do czego potrzebowałam sposobu, który sobie przypomniałam po Twoim poście.
14 cze 20:34
sushi_ gg6397228:
a i b) 6*7*7*7*7*7*7*7=4941258
c) 7* 8*8*8*8*8*8*8 = 14680064
14 cze 20:42
ZosiaZamoyska: Dziękuję, sushi
gg6397228
14 cze 20:44
Mila:
a) Ile jest liczb ośmiocyfrowych w których nie występują cyfry: 1,2,3.
Możemy wybierać cyfry ze zbioru {0,4,5,6,7,8,9}
6*77
Pierwszą cyfrę wybieramy ze zbioru {4,5,6,7,8,9}, każdą pozostałą na 7 sposobów.
14 cze 21:08
ZosiaZamoyska: Dzięki, Mila
14 cze 23:26
Mila:
Tak masz formułować treść zadania.
14 cze 23:42