Całka
patryk: Jak rozwiązać tą całkę: dx/x√x+1
Proszę o pomoc
14 cze 14:00
ICSP: t = √x + 1
14 cze 14:02
patryk: A co z tym x poza pierwiastkiem? wyznaczyć go trzeba z tego podstawienia t= √x+1? Czy jak?
14 cze 14:04
ICSP: Wyznaczasz z podstawienia.
14 cze 14:05
lol: ja na przykład zrobiłam takie podstawienie : t2 = x+1, 2dt=dx, x= 1−t2. Jest dobre?
14 cze 14:25
ICSP: Prawie identyczne podstawienie. Wystarczy moje podnieść stronami do kwadratu.
14 cze 14:27
marta: to jak już widzę temat z całek to zapytam, jak zrobić coś takiego:∫ dx/5+3sin2x?
14 cze 15:04
ICSP: t = tgx
14 cze 15:15
marta: a można prosić o wytłumaczenie, jak to zrobić? sama nie potrafię zrozumieć, a szukałam już
wszędzie i nic
14 cze 15:34
daras: no i wreszcie znalazłaś teraz tylko podstaw
14 cze 16:08
marta: tzn. za co podstawić? ja się uczyłam łatwych całek, bo takie robiliśmy, ale okazało się, że na
egzaminie będą tego typu też
14 cze 16:25
zawodus: w internecie jest info na temat podstawienia t=tgx
14 cze 16:38
Wazyl:
t=
√x+1
| dt | | 1 | | dt | | dt | |
| = |
| dx= |
| = |
| |
| dx | | 2√x+1 | | 2√x+1 | | 2t | |
| | | | dt | | 1 | | 1 | |
∫ |
| =∫ |
| = |
| ∫t−2dt=− |
| +C |
| | t | | 2t2 | | 2 | | 2t | |
| | dx | | 1 | |
∫ |
| = − |
| + C |
| | √x+1 | | 2√x+1 | |
Proszę o sprawdzenie. Dopiero raczkuję w tych tematach więc proszę o wyrozumiałoć
14 cze 16:53
J: Zastosuj podstawienie, które podał "ICSP" : t =
√x+1 , t
2 = x +1 ,x = t
2 −1 ,dx = 2tdt
| | 2 | |
i dostaniesz całkę: ∫ |
| dt |
| | t2 −1 | |
14 cze 16:54