.
Tomasz: Znajdz ciąg art. jeśli:
S13=10
a1=4,5
14 cze 13:35
ICSP: 1. Policz a13
2. Policz r
3. Wyznacz wzór an
14 cze 13:36
Tomasz: Jak mam policzyć a13 skoro nie mam R ?
14 cze 13:42
zawodus: wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego...
14 cze 13:43
14 cze 13:45
Tomasz: an=a1+(n−1)*r
jak moge to wyliczyć skoro tam jest potrzebne r
14 cze 13:47
ICSP: a czy w powyższym wzorze występuje gdzieś r ?
14 cze 13:51
Tomasz: Obliczyłem, a13~3
14 cze 13:53
14 cze 13:59
Tomasz: No dakładnie tyle mi wyszło, minus mi uciekł tylko
14 cze 14:03
ICSP: Teraz pkt 2.
14 cze 14:05
Tomasz: Już wyliczyłem r=0,625
14 cze 14:06
ICSP: policz jeszcze raz.
14 cze 14:07
Tomasz: −0,621
14 cze 14:10
ICSP: w postaci ułamka. Bez przybliżeń.
14 cze 14:12
Tomasz: a13=a1+(n−1)*r
−2,9615384=4,5+(13−1)*r
−2,9615384−4,5=12r
−7,4615384=12r
−0,6217948=r
14 cze 14:17
ICSP: | | −77 | | 9 | |
a13 = |
| oraz 4,5 = |
| |
| | 26 | | 2 | |
Działamy na ułamkach zwykłych a nie dziesiętnych
14 cze 14:18