liczby x,y,z tworza w podanej kolejnosci ciag geometryczny.
klaudia : liczby x,y,z tworza w podanej kolejnosci ciag geometryczny. iloczyn tych liczb jest rowny
1000.wyznacz liczbe y , prosze o pomoc
14 cze 12:43
kochanus_niepospolitus:
zastosuj doskonale znaną Ci zależność w ciągu geometrycznym:
y2 = x*z
14 cze 12:55
Hugo: q=10
14 cze 12:56
kochanus_niepospolitus:
ciiiiii −−− nie podpowiadać
14 cze 12:58
Hugo: Ona nie żyje
14 cze 13:24
kama: sory ale nie umiem, umarlam patrzac na to
14 cze 13:27
razor: x = a
y = aq
z = aq2
a*aq*aq2 = 1000
a3q3 = 1000
aq = 10
y = 10
14 cze 13:29
kama: a skad to nie wzielo ..
14 cze 13:30
razor: jeśli nie chcesz wprowadzać tych oznaczeń to:
z własności ciągu geometrycznego y2 = x*z
x*y*z = 1000
podstawiam y2 = x*z
y*y2 = 1000
y3 = 1000
y = 10
14 cze 13:32
Hugo: Klauduś wybierasz sie na AGH albo do KRk

?
14 cze 13:35
klaudia: dzieki razor

hugo nie nie wybieram sie .....
14 cze 13:40