Małe pytanka z przebiegu zmienności funkcji :>
Becia: Witam, mam mały problem z paroma rozwiązaniami w przebiegu zmienności funkcji f(x)=lnx
2/x
Po pierwsze punkty przecięcia z osią OX i OY.
Wiadomo że nie ma tych punktów ale jak to udowodnić?
f(x)=0 ⇔ lnx
2/x=0 ⇔ lnx
2/x=ln1 i czy to jest sprzeczne?
Po drugie ekstrema funkcji
Pochodna wyszła mi taka f'(x)=(2lnx−lnx
2)/x
2
f'(x)=0 ⇔(2lnx−lnx
2)/x
2=0 ⇔ (2lnx−lnx
2)=0 ⇔ 2lnx=lnx
2 sprzeczne?
f'(x)>0 ⇔(2lnx−lnx
2)/x
2>0 ⇔ (2lnx−lnx
2)*x
2>0 ⇔ (2lnx−lnx
2)>0 ⇔ 2lnx>lnx
2 ?
Po trzecie znak drugiej pochodnej
f''(x)=2(ln
2x−3lnx+1)/x
3
f''(x)=0 ⇔ 2(ln
2x−3lnx+1)/x
3=0 ⇔ 2(ln
2x−3lnx+1)=0 ⇔{lnx=t} ⇔ 2(t
2−3t+1)=0 ⇔ Δ=5 x∊R?
f''(x)>0 ⇔ 2(ln
2x−3lnx+1)/x
3>0 ⇔ x∊R ?
Później jeszcze punkty przegięcia jeśli istnieją..
Bardzo proszę o pomoc
14 cze 12:35
kochanus_niepospolitus:
| | ln (x2) | | ln2x | |
jak nie ma  to jest |
| czy |
| |
| | x | | x | |
14 cze 12:37
kochanus_niepospolitus:
1) z osią OY nie przecina się −−− co wynika z dziedziny (i kończy to temat przecięcia z osią
OY), natomiast z osią OX jak najbardziej się przecina
2) pochodna źle wyliczona
| | 1 | | 1 | | 2 | |
(ln (x2))' = |
| * (x2)' = |
| *2x = |
| |
| | x2 | | x2 | | x | |
| | (lnx)2 | | ln2x | |
chyba że to jest f(x) = |
| czyli |
| |
| | x | | x | |
a jeżeli tak −−− to proponuję pisać czytelniej
14 cze 12:40
Becia: sorki pomyliło mi się we wpisywaniu.. wszędzie jest ln2x zamiast lnx2
14 cze 12:43
kochanus_niepospolitus:
no dobra ... to:
0) D
f=R
+ (czyli (0,+
∞)
| | ln2x | |
1) |
| = 0 −> ln2x = 0 −> lnx = 0 −> lnx = ln1 −> x = 1 <−−− miejsce zerowe |
| | x | |
| | 2lnx − ln2x | |
2) f'(x) = |
| = 0 −> 2lnx − ln2x = 0 −> lnx*(2−lnx)=0 −> lnx=0 ⋁ lnx=2 −> |
| | x2 | |
x=1 ⋁ x=e
2
2a) nierówność zostawiam Tobie (w sumie to na podstawie wykresy 'wężyka' możesz określić
monotoniczność
| | 2x(ln2x − 3lnx+1) | |
3) f''(x) = |
| = 0 −> 2x(ln2x − 3lnx+1)=0 −> |
| | x4 | |
| | 3−√5 | | 3+√5 | |
−> 2x*(lnx−( |
| ))(lnx−( |
| )) = 0 −> |
| | 2 | | 2 | |
−> x=0 ⋁ x = e
(3−√5)/2 ⋁ x = e
(3+√5)/2
14 cze 12:50
Becia: Witam, mam mały problem z paroma rozwiązaniami w przebiegu zmienności funkcji f(x)=ln
2x/x
Po pierwsze punkty przecięcia z osią OX i OY.
Wiadomo że nie ma tych punktów ale jak to udowodnić?
f(x)=0 ⇔ ln
2x/x=0 ⇔ ln
2x/x=ln1 i czy to jest sprzeczne?
Po drugie ekstrema funkcji
Pochodna wyszła mi taka f'(x)=(2lnx−lnx
2)/x
2
f'(x)=0 ⇔(2lnx−ln
2x)/x
2=0 ⇔ (2lnx−ln
2x)=0 ⇔ 2lnx=ln
2x sprzeczne?
f'(x)>0 ⇔(2lnx−ln
2x)/x
2>0 ⇔ (2lnx−ln
2x)*x
2>0 ⇔ (2lnx−ln
2x)>0 ⇔ 2lnx>ln
2x ?
Po trzecie znak drugiej pochodnej
f''(x)=2(ln
2x−3lnx+1)/x
3
f''(x)=0 ⇔ 2(ln
2x−3lnx+1)/x
3=0 ⇔ 2(ln
2x−3lnx+1)=0 ⇔{lnx=t} ⇔ 2(t
2−3t+1)=0 ⇔ Δ=5 x∊R?
f''(x)>0 ⇔ 2(ln
2x−3lnx+1)/x
3>0 ⇔ x∊R ?
Później jeszcze punkty przegięcia jeśli istnieją..
Bardzo proszę o pomoc
14 cze 12:52