?
helpme: Mając dane równanie okręgu O, oblicz ile punktów wspólnych ma ten okrąg z osią x, gdy:
O: (x+11)2+(y+4)2=16
wiem, że trzeba tu sugerować się stycznymi, siecznymi itp. ale nie wiem jak to zrobić.
14 cze 12:32
kochanus_niepospolitus:
e tam styczne i sieczne
odczytaj współrzędne środka okręgu −− powiedz 'jak daleko' jest środek okręgu od osi OX
powiedz jaki jest promień tego okręgu
z tych dwóch rzeczy wyciągnij wniosek (okrąg ma 0, 1 czy też 2 punkty przecięcia z osią OX?)
14 cze 12:35
helpme: S=(−11,−4) a r=4
i co?
14 cze 12:40
Hugo: a ja mam inny pomysł; skoro ma się przeciąć z osią OX to warunek jest taki że x=0 zatem pod x
podstawiamy tę wartość.
Wyczuwam że wyjdzie nam równanie kwadratowe
ay2 + by + c
Δ<0 −> 0 rozw
Δ=0 −> jedno rozw
Δ>0 −> dwa : )
14 cze 12:41
helpme: nie rozumiem
14 cze 12:41
kochanus_niepospolitus:
Hugo −−− nie x=0 tylko y=0
14 cze 12:41
helpme: to dlaczego pod x podstawiłeś y2?
14 cze 12:41
kochanus_niepospolitus:
helpme −−−− dobrze środek i dobrze promień
więc jaka jest 'odległość' środka okręgu od osi OX
14 cze 12:42
Mila:

1) Najprościej jest narysować okrąg.
S=(−11,−4), r=4
2) Albo:
Odległość środka (−11,−4) od osi OX wynosi |−4|=4 jeden punkt wspólny
3) albo
Punkty na os OX mają druga współrzędną równa 0.
(x+11)
2+4
2=16
(x+11)
2=0
x=−11 jeden punkt wspóny
(−11,0)
14 cze 12:42
Hugo: Mila

no bo jak podstawisz za x=0 to x zniknie i zostanie sam y

kochanus
niepospolitus:

czujność
14 cze 12:44
Hugo: ew. jest wzór

ale po co sie bawić...
14 cze 12:45
helpme: tylko nie rozumiem, dlaczego w odpowiedziach jest dla tego:
O: (x−4)2+(y−3)2=5
brak punktów wspolnych
14 cze 12:56
kochanus_niepospolitus:
sprawdź czy na dobrą odpowiedź patrzysz
bo odpowiedź ta raczej tyczy się zadania: ile punktów wspólnym mają okręgi dane wzorami: ....
14 cze 12:57
helpme: kochanusniepospolitus
musze wtedy obliczyć długość odcinka?
14 cze 12:58
helpme: no właśnie i w odpowiedzi w tym co teraz podalam przykladzie jest ze zero
14 cze 12:58
helpme: nie rozumiem
14 cze 12:59
kochanus_niepospolitus:
helpme −−− popatrz na zapis Milusińskiej naszej z 12:42 −−− wersja (1)+(2) to dokładnie to na
co chciałem Ciebie naprowadzić
14 cze 12:59
Hugo: (x+11)2+(y+4)2=42
Nie ma szans by bylo zero. Błąd w książce.
14 cze 13:00
helpme: nie ja tego nie rozumiem nadal
14 cze 13:00
kochanus_niepospolitus:
środek okręgu ma współrzędne (−11,−4) ... czyli ODLEGŁOŚĆ środka od osi OX wynosi =|−4|=4

promień okręgu wynosi także dokładnie 4 ... więc okrąg będzie się 'stykał' z osią OX tylko w
jednym punkcie
14 cze 13:03
Hugo: upierdliwość do cnota

Aby okrąg zahaczał o Oś OX to współrzędna pkt które by spełniały to założenie musi wynosic
(x,y)=> (x,0)
Gdyz dla y=0 odpowiada osi OX
Zatem podstawiamy za y = 0 i rozwiązujemy

KPW?
14 cze 13:04
Hugo: Pamiętam jak nam pani tłumaczyła że odległość nie może być ujemna
14 cze 13:05