Funkcja kwadratowa
Paulina: Równanie x2 + 6x + c2 ma dwa różne rozwiązania wtedy i tylko wtedy, gdy:
a)c ∊ (−∞,3)
b) c ∊ (3, +∞)
c) c ∊ (−3,3)
d) c ∊ (−∞, −3) ∪ (3, +∞)
Powinna być odpowiedź D, ale ja proszę o obliczenia.
14 cze 12:29
kochanus_niepospolitus:
Δ>0 <=> równanie kwadratowe ma dwa różne rozwiązania

ach ta teoria −−− kto by się tam jej uczył
14 cze 12:43
Hugo: 
i tak nie przebijesz pacyficznego podejścia SUSHIEGO do ludzi oczekujących na pomoc
14 cze 12:50
Paulina: Myślałam, że chociaż tutaj mi ktoś pomoże, no ale rozczarowanie i do tego ten nieudolny
komentarz.. Wiem, że funkcja kwadratowa ma dwa rozwiązania, ale nie wiem, czy nie widzisz, ale
zarówno w odpowiedzi C, jak i D są dwa rozwiązania. Czasami trzeba przeczytać, bo napisałam:
PROSZĘ O OBLICZENIA, a n ie się wymądrzać.
3 lip 13:23
Paulina: nie*
3 lip 13:23
wredulus:
Paulino ... nie dostaniesz obliczen bo piszesz jakies glupoty.
Odpowiedzi to PRZEDZIALY parametru 'c' a nie pierwiastki tego wielomianu.
Ponownie odsylam do teorii, bez podstaw i tak nie zrozumiesz jak dane zadanie sie rozwiazuje.
Gdybys przeanalizowala odpowiedzi to bys zobaczyla ze (a) i (b) NA PEWNO nie moga byc,
natomiast postac tych dwoch odpowiedzi sugeruje ze prawidlowa bedzie (d) −−−− ale.to tylko
przypuszczenie poczynione na obserwacji postaci wielomianu i odpowiedzi do zadania.
3 lip 13:28
wredulus:
Paulino ... to jak ja napisze ze 'prosze o obiad' to przyjedziesz mi go ugotowac pomimo tego ze
ja bede sobie siedzial przed TV i popijal piwo?
3 lip 13:31
razor: Δ = 62 − 4c2 = 36−4c2
36−4c2 > 0 ⇔ 4c2 < 36 ⇔ c2 < 9 ⇔ c ∊ ...
3 lip 13:33
Paulina: Wredulus, po to jest ta strona, aby dawać wskazówki innym. Ja nie potrafiłam rozwiązać tego
zadania, więc poprosiłam o pomoc, a nie o zbędne komentarze...
A co do obiadu, to jeśli byś mnie poprosił, a ja potrafiłabym gotować, to czemu nie?
3 lip 14:56
wredulus:
Paulino −−− wskazowke dostalas juz dawno (patrz pierwsza odpowiedz) ... a Ty chcialas
ROZWIAZANIE czyli gotowca a nie wskazowke.
Wskazowka ma na celu naprowadzenie na wlasciwy tok rozumowania ... rozwiazanie NIE JEST
wskazowka
3 lip 15:02
Dziadek Mróz:
y = x
2 + 6x + c
2
y = 0
x
2 + 6x + c
2 = 0
Δ = b
2 − 4ac = 6
2 − 4*1*c
2 = 36 − 4c
2
| | ⎧ | y = (x − x1)(x − x2) ⇒ Δ > 0 | |
| dla: | ⎩ | y = (x − x0)2 ⇒ Δ = 0 |
|
Z tego wynika, że dwa różne miejsca zerowe są dla Δ > 0
9 − c
2 > 0
−c
2 > −9
c
2 > 9
c > ±3
to c ∊ (..., ...) ?
3 lip 16:05
Dziadek Mróz:
sory tam błąd, poprawka:
−c2 > −9
c2 < 9
c < ±3
3 lip 16:06
J: Oj ... chyba nie tak ..
3 lip 16:06
Dziadek Mróz:
bo mnożąc lub dzieląc przez liczbę ujemną zmieniamy znak na przeciwny
3 lip 16:06
J: Dalej źle ...
3 lip 16:07
Dziadek Mróz:
przecież dobrze jest, podstawienie dla 2.99999 daje dwa miejsca zerowe, dla −2.9999 też, dla 0
też
3 lip 16:10
J:
c2 < 9 ⇔ IcI < 3 , Twój zapis oznacz,że: c < + 3 i c < − 3 , czyli: c < − 3
3 lip 16:14
J: Albo: .... − 3 < c < 3
3 lip 16:14
pigor: ..., równanie [n[x
2+6x+c
2=0 ma dwa różne rozwiązania
wtedy i tylko wtedy, gdy:
x
2+6x+9=9−c
2 ⇔ (x+3)
2=9−c
2 i 9−c
2>0 ⇔ c
2<9 ⇔ |c|<3 ⇔
⇔
−3< c <3 ⇔
c∊(−3;3) , czyli odp.
C) .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
chyba, że chodziło kiedy nie ma rozwiązań, to wtedy ...

odp. D
3 lip 16:15
J: pigor .... chodzi o zapis jaki podał Dziadek Mróz w poście: 16:06
3 lip 16:17
pigor: .. , D.Mróz pisze bzdety, nie pierwszy już raz, a co
gorsze, nie przyznaje się do nich i nie przeprasza, niestety.
3 lip 18:17