matematykaszkolna.pl
Oblicz roznice obwodow szesciakatow foremnych. Michau: rysunekWitam. Mam zadanie z geometrii. "Oblicz roznice obwodow szesciokatow foremnych." Jeden z szesciakatow jest opisany na okregu ,a drugi w okregu. Srednica okregu ma 12 cm. Prosilbym o jak najdokladniejsze obliczenia i wyjasnienie jesli umiecie. c Rysunek jest pomocniczy. Maly szesciokat jest wpisany w okrag, a duzy na okrag. Mam nadzieje ze chociaz rysunkiem pomoglem w wyobrazeniu o co chodzi.
14 cze 10:54
Toskan: Zauważ, że sześciokąt foremny o boku a wpisany w okrąg to 6 połączonych ze sobą trójkątów równobocznych o boku a. Następnie odpowiedz sobie na pytanie. Czym jest najdłuższa przekątna sześciokąta foremnego wpisanego w okrąg? Jeśli chodzi o sześciokąt foremny opisany na okręgu. Wysokość trójkąta równobocznego tego sześciokąta jest promieniem okręgu.
14 cze 11:05
Wazyl: rysunek
 (n−2)*180 
Sześciokąt foremny − (jeżeli ktoś zapomni)

=... α=120
 n 
Czerwony − wpisany Czarny− opisany długość podstawy wpisanego − r długość podstawy opisanego − .... 6a−6b=.... ; a i b są bokami sześciokątów foremnych.
14 cze 11:07
Michau: A czy moglbys mi to rozwiazac lub objasnic.? Potrzebuje na zaliczenie z Matmy by wyszlo mi na koniec 3. Bardzo prosze o pomoc.
14 cze 11:08
abc: a dlaczego masz mieć 3 skoro na dwa nie umiesz?
14 cze 11:44
dero2005: rysunekr = 6 = a2 = h1 ⇒ z rysunku
 2 
a1 =

3h1 = 43
 3 
 2 
6(a1−a2) = 6(43−6) =

3 − 1
 3 
14 cze 16:22