Oblicz roznice obwodow szesciakatow foremnych.
Michau:

Witam. Mam zadanie z geometrii.
"Oblicz roznice obwodow szesciokatow foremnych."
Jeden z szesciakatow jest opisany na okregu ,a drugi w okregu.
Srednica okregu ma 12 cm.
Prosilbym o jak najdokladniejsze obliczenia i wyjasnienie jesli umiecie. c
Rysunek jest pomocniczy.
Maly szesciokat jest wpisany w okrag, a duzy na okrag.

Mam nadzieje ze chociaz rysunkiem pomoglem w wyobrazeniu o co chodzi.
14 cze 10:54
Toskan:
Zauważ, że sześciokąt foremny o boku a wpisany w okrąg to 6 połączonych ze sobą trójkątów
równobocznych o boku a. Następnie odpowiedz sobie na pytanie. Czym jest najdłuższa przekątna
sześciokąta foremnego wpisanego w okrąg?
Jeśli chodzi o sześciokąt foremny opisany na okręgu. Wysokość trójkąta równobocznego tego
sześciokąta jest promieniem okręgu.
14 cze 11:05
Wazyl:

| | (n−2)*180 | |
Sześciokąt foremny − (jeżeli ktoś zapomni) |
| =... α=120 |
| | n | |
Czerwony − wpisany
Czarny− opisany
długość podstawy wpisanego − r
długość podstawy opisanego − ....
6a−6b=.... ; a i b są bokami sześciokątów foremnych.
14 cze 11:07
Michau: A czy moglbys mi to rozwiazac lub objasnic.? Potrzebuje na zaliczenie z Matmy by wyszlo mi na
koniec 3.

Bardzo prosze o pomoc.
14 cze 11:08
abc:
a dlaczego masz mieć 3 skoro na dwa nie umiesz

?
14 cze 11:44
dero2005:

r = 6 = a
2 = h
1 ⇒ z rysunku
| | 2 | |
6(a1−a2) = 6(4√3−6) = |
| √3 − 1 |
| | 3 | |
14 cze 16:22