Wyłącz wspólny czynnik poza nawias i rozwiąż:
Toporek: Cześć ludziska

Mam ogromną prośbę, otóż we wtorek mam zaliczenie matmy na dopuszczający i moja psorka dała mi
do opracowania kilka przykładów. Ja te przykłady w większości rozwiązałem ale niektórych nie
potrafię. Proszę o pomoc bardziej zaawansowanych
x
9(1024−x
10)+512(1024−x
10)=0
x
2(x
3−0,125)−1,21(x
3−0,125)=0
4x
3(x
2−1,69)+0,032(x
2−1,69)=0
Kolejne zadanko...
x
2(x
5+243)+x(x
5+243)−2(x
5+243)=0
5(2x
2−40)−6x
(2x{2}−40)+x
2(2x
2−40)=0
x
2(3x
8−768)−2x(3x
8−768)−8(3x
8−768)=0
2x
2(5x
3+0,135)−x(5x
3+0,135)−(5x
3+0,135)=0
25x
4(1000x
4−1,6)−10x
3(1000x
4−1,6)+x
2(1000x
4−1,6)=0
x
3(32−x
5)−3x
2(x
5−32)−2x(160−5x
5)=0
a żebym jeszcze nie miał za mało tych zadań to do tych zadań mam jeszcze parę przykładów z
równań i nierówności:
x
2−5x+6=0
x
2−3=0
x
2+5x+6≤0
x
2−x−2≥
(1−2x)(x+3)≤0
−2(x+5)(3x−1)≥0
x
2−9≤0
Bardzo proszę kogoś kto się na tym zna o rozwiązanie tego będę mega wdzięczny.
14 cze 09:49
daras: siema

źle trafiłeś, wszyscy odsypiają Mundial
14 cze 10:30
Toporek: Może jakaś dobra dusza sie znajdzie jednak.
14 cze 10:47
Wazyl:
1) 2 ∨ −2
2) 1,1 ∨ −1,1 ∨ 0,5
itd...
14 cze 10:55
Toporek: Można prosić o poprowadzenie rachunków?
14 cze 10:59
Mila:
1) x
9*(1024−x
10)+512*(1024−x
10)=0
(1024−x
10)*(x
9+512)=0⇔
(1024−x
10)=0 lub (x
9+512)=0⇔
(1024=x
10) lub (x
9=512)⇔
2
10=x
10 lub x
9=2
9
x=2 lub x=−2 lub x=2
2)
| | 1 | |
x2*(x3−0,125)−1,21*(x3−0,125)=0 wyłączamy (x3− |
| ) |
| | 8 | |
| | 1 | |
(x3− |
| )=0 lub (x2−1,21)=0 |
| | 8 | |
| | 1 | |
x= |
| lub x=1,1 lub x=−1,1 |
| | 2 | |
3)
4x
3*(x
2−1,69)+0,032*(x
2−1,69)=0 wyłączamy (x
2−1,69)
(x
2−1,69)*(4x
3+0,032)=0⇔
(x
2−1,69)=0 lub (4x
3+0,032)=0
x
2=(1,3)
2 lub 4x
3=−0,032 /:4
x=1,3 lub x=−1,3 lub x
3=−0,008
x=1,3 lub x=−1,3 lub x
3=(−0,2)
3
x=1,3 lub x=−1,3 lub x=−0,2
pozostałe rozwiązujesz podobnie.
14 cze 12:30
Toporek: 1.
x
2(x
5+243)+x(x
5+243)−2(x
5+243)=0 wyłączamy: (x
5+243)
(x
2−2)(x
5+243) − tak to ma wyglądać?
2.
5(2x
2−40)−6x(2x
2−40)+x
2(2x
2−40)=0 wyłączamy: (2x
2−40)
(5+x
2)(2x
2−40) − ?
3.
x
2(3x
8−768)−2x(3x
8−768)−8(3x
8−768)=0 wyłączamy: (3x
8−768)
(x
2x−8)(3x
8−768)− ?
4.
2x
2(5x
3+0,135)−x(5x
3+0,135)−(5x
3+0,135)+0 wyłączamy: (5x
3+0,135)
(2x
2−x)(5x
3+0,135) − ?
5.
25x
4(1000x
4−1,6)−10x
3(1000x
4−1.6)+x
2(1000x
4−1.6)=0 wyłączamy: (1000x
4−1.6)
tutaj to się już zakręciłem

nie mam pojęcia.
Niech ktoś odpisze czy dobrze rozumiem to wyłączanie czynników. Najlepiej z rozwiązaniami
14 cze 16:24
Mila:
4)
x
2*(x
5+243)+x(x
5+243)−2(x
5+243)=0 wyłączamy: (x
5+243)
(x
5+243)*(x
2+x−2)=0
(x
5+243)=0 lub (x
2+x−2)=0⇔
x
5=−243 lub Δ=1+8=9
| | −1−3 | | −1+3 | |
x5=−35 lub x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x=−3 lub x=−2 lub x=1
==========================
5)
5*(2x
2−40)−6x*(2x
2−40)+x
2*(2x
2−40)=0 wyłączam (2x
2−40)
(2x
2−40)*(5−6x+x
2)=0
2x
2−40=0 /:2 lub x
2−6x+5=0
x
2−20=0 lub Δ=36−20=16
| | 6−4 | | 6+4 | |
x2=20 lub x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x=
√20 lub x=−
√20 lub x=1 lub x=5
x=2
√5 lub x=−2
√5 lub x=1 lub x=5
14 cze 17:33
Mila:
6) x
2*(3x
8−768)−2x*(3x
8−768)−8*(3x
8−768)=0
(3x
8−768)*(x
2−2x−8)=0
(3x
8−768)=0 /:3 lub (x
2−2x−8)=0
x
8−256=0 lub Δ=4+32=36
| | 2−6 | | 2+6 | |
x8=28 lub x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
dokończ
=========
14 cze 17:37
Mila:
7)
2x2*(5x3+0,135)−x*(5x3+0,135)−(5x3+0,135)=0 wyłączamy: (5x3+0,135)
(5x3+0,135)*(2x2−x−1)=0⇔
(5x3+0,135)=0 /:5 lub (2x2−x−1)=0
x3+0,027=0 lub Δ=.... dokończ
======================
14 cze 17:41
Mila:
8)
25x
4*(1000x
4−1,6)−10x
3*(1000x
4−1.6)+x
2*(1000x
4−1,6)=0 wyłączamy: (1000x
4−1,6)⇔
(1000x
4−1,6)*(25x
4−10x
3+x
2)=0⇔
(1000x
4−1,6)=0 lub (25x
4−10x
3+x
2)=0⇔
1000x
4=1,6 /:1000 lub x
2*(25x
2−10x +1)=0⇔
| | 1,6 | |
x4= |
| lub x2=0 lub 25x2−10x +1=0⇔ |
| | 1000 | |
| | 16 | |
x4= |
| lub x=0 lub Δ=100−4*25=0 |
| | 10000 | |
| | 2 | | 1 | | −2 | | −1 | | 10 | | 1 | |
x= |
| = |
| lub x= |
| = |
| lub x=0 lub x= |
| = |
| |
| | 10 | | 5 | | 10 | | 5 | | 50 | | 5 | |
======================
14 cze 17:50
Mila:
Oj, Toporek na forum mamy zwyczaj dziękowania za pomoc. W każdym bądź razie jakoś należy
zareagować.
14 cze 21:00
sushi_ gg6397228:
dostał gotowca i się zmył
14 cze 21:05
Toporek: Przepraszam nie było mnie później przy komputerze, robiłem dalej te przykłady. Dziękuje
serdecznie za pomoc Mila bardzo mi to pomogło : )
15 cze 15:03
Toporek: 5)
Mnie wyszło inaczej, a w książce jest jeszcze inaczej
x=−2{5}, x=1, x−2{5}
7)
Z tą deltą to kompletnie nie rozumiem jak to idzie...
patrząc na przykład wyżej to by wyglądało Δ=4−1−1?
Dopiero teraz sobie porównałem z tym co sam porobiłem i większość u mnie jest źle.
15 cze 15:37
Toporek: 8)
w książce też wychodzi inaczej x=−0,2 x=0 x=0,2
ja już nie wiem...
15 cze 15:42
daras: jeden rozwiąż etak a drugi inaczej
a w odpowiedziach jeszcze co innego
tak to już jest
15 cze 16:14
Mila:
5) 5*(2x
2−40)−6x*(2x
2−40)+x
2*(2x
2−40)=0
Prawidłowy wynik:
x=1 lub x=5 lub x=−2
√5 lub x=2
√5
Może źle podałeś treść przykładu.
7) (2x
2−x−1)=0
Δ=b
2−4a*c, b=(−1), a=2 c=−1
Δ=1
2−4*2*(−1)=1+8=9
8) inna postać liczby
15 cze 16:46
Toporek: Możesz mi ten 5 przykład zrobić, bo mnie już szlak trafia nie potrafię pojąć dlaczego taki
wynik. Co licze to mi inaczej wychodzi.
7) tez nie rozumiem...
(2x2−x−1)=0
odpuszcze to sobie chyba i tak nie rozumiem
6) wychodzi x=−2 x=2 x=4
15 cze 17:24
Mila:
5) zrobiłam 17:33 W którym miejscu nie rozumiesz?
6) dobrze.
7)
(5x
3+0,135)=0 /:5 lub (2x
2−x−1)=0
x
3+0,027=0 Δ=(−1)
2−4*2*(−1)=1+8=9,
√9=3
| | 1−3 | | 1+3 | |
x3=−0,027 lub x= |
| lub x= |
| |
| | 2*2 | | 2*2 | |
| | −2 | | 1 | |
x3=(−0,3)3 lub x= |
| =− |
| =−0,5 lub x=1 |
| | 4 | | 2 | |
x=−0,3 lub x=−0,5 lub x=1
15 cze 17:33
Toporek: nie cierpie tej matmy... Mila czy możesz mi te przykłady rozpisać od nowa jeszcze raz po kolei
i w całości, bo jak patrze na to co Ty piszesz, a co mam napisane w książce i to jeszcze w
częściach to już nie wiem co jest do czego.
1)5(2x2−40)−6x(2x2−40)+x2(2x2−40)=0
2)x2(3x8−768)−2x(3x8−768)−8(3x8−768)=0
3)2x2(5x3+0,135)−x(5x3+0,135)−(5x3+0,135)=0
4)25x4(1000x4−1,6)−10x3(1000x4−1,6)+x2(1000x4−1,6)=0
do pierwszego przykładu odpowiedź jest: x=−25 lub x=1 lub x+25 lub x=5
do drugiego przykładu odpowiedź jest: x=−2 lub x=2 lub x=4
do trzeciego przykładu odpowiedź jest: x=12 lub x=−0,3 lub x=1
do czwartego przykładu odpowiedź jest: x=−0,2 lub x=0 lub x=0,2
Bardzo proszę, bo mam jeszcze do opracowania inne zadania, a ja się z tym nie moge pogodzić.
Wiem, że jestem ciężki do ogarnięcia ale to z powodu dyskalkuli
15 cze 18:33
52: 1)5(2x
2−40)−6x(2x
2−40)+x
2(2x
2−40)=0
Tutaj cały nawias (2x
2−40) wyciągniemy na początek, spójrz:
(2x
2−40)(5−6x+x
2)=0
(2x
2−40)(x
2−6x+5)=0
2x
2−40=0 v x
2−6x+5=0
x
2=20 v (x−5)(x−1)=0
x=2
√5 v x=−2
√5 v x=5 v x=1
Pozostałe przykłady analogicznie
15 cze 18:38
Mila:
Wszystkie masz dobrze rozwiązane, do (1), źle przepisałeś odpowiedź.
(To nie ma sensu moje pisanie, bo juz masz dobrze rozwiązane, ale rozpiszę Ci dokładniej)
1) 5*
(2x2−40)−6x*
(2x2−40)+x
2*
(2x2−40)=0 wyłączamy (2x
2−40)
(2x
2−40)*(5−6x+x
2)=0⇔
2x
2−40=0 /:2 lub 5−6x+x
2=0 ( zapisuje tak: x
2−6x+5=0)⇔
x
2−20=0 lub x
2−6x+5=0
x
2=20 lub Δ=6
2−4*1*5=36−20=16,
√Δ=4
| | 6−4 | | 2 | | 6+4 | | 10 | |
x=√20 lub x=−√20 lub x= |
| = |
| lub x= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
x=
√4*5 lub x=−
√4*5 lub x=1 lub x=5
x=2
√5 lub x=−2
√5 lub x=1 lub x=5
Pisz czego tu nie rozumiesz?
W pozostałych odpowiedzi też się zgadzają.
| | 1 | | 2 | |
Chyba wiesz, że |
| = |
| =0,2 |
| | 5 | | 10 | |
15 cze 18:48
Toporek: Mieszasz mi Mila robiąc te przykłady za pomocą delty. Kolega 52 zrobił bez delty, a mnie o to
chodzi.
Utrudnia mi to bardzo.
15 cze 19:21
Mila:
W której klasie jesteś? Nie umiesz rozwiązywać równań kwadratowych?
Skąd ja to mam wiedzieć?
15 cze 19:45
daras: no widzisz
Mila nic tu po....nas
15 cze 21:01
Toporek: Pewnie wyda się to dziwne ale jestem 2 technikum z tym, że mam dyskalkulie i co za tym idzie
ogromne problemy z wszelkimi zadaniami
15 cze 21:28
Mila:
Nic mnie dziwi, ale, jeśli chcesz uzyskać pomoc, to musimy pewne rzeczy wiedzieć.
W takim razie jak na lekcji rozwiązywaliście równania kwadratowe?
15 cze 21:32
Eta:
Można też tak ( bez delty)
x2−6x+5=0
x2−x−5x+5=0
x(x−1)−5(x−1)=0
(x−1)(x−5)=0
x=1 v x= 5
15 cze 21:36
Toporek: Mila ja na matematyce tylko siedzę i patrze się w tablice
Dobra pierwszy przykład czaje, a drugi jak będzie wyglądał bez delty? Bo ja w nim policzyłem
tylko końcówke to co mi Mila zrobiłaś.
16 cze 12:42
daras: i to jest twój WIELKI błąd

popatrz chociaż przez okno, to biologii się nauczysz

potem tylko tu wypisujesz treści zadań dl nas do rozwiazania
16 cze 17:56
Mila:
Jeśli bez delty, to zrób jak radzi Eta.
Jednak z deltą też się naucz, poproś koleżankę, kolegę, to Ci wytłumaczy.
Ja zrobiłam wszystko dokładnie, bez skrótów, to przeanalizuj.
16 cze 18:06