Ekstremum
Blue: Naszkicuj wykres funkcji f i podaj punkty, w których funkcja osiąga ekstrema − określ, czy są
to maksima czy minima. Czy istnieje styczna do wykresu w tych punktach? Czy istnieje pochodna
funkcji w tych punktach?
a) f(x) = −|x|
Wyszło mi tak:
x= 0− maksimum funkcji
I teraz: kiedy wiemy, że nie ma pochodnej

? Ja to robię tak:
| | −|x| − 0 | |
lim |
| − brak pochodnej, bo jest − nieskończoność nad nieskończoność  ? |
| | x−0 | |
x−>0
Jak ja mam to sprawdzić, czy jest pochodna

i czy jak nie ma pochodnej to znaczy, że nie ma też stycznej

Mógłby ktoś to całe zadanie wyjaśnić

Toskan: Aby sprawdzić czy jest pochodna w punkcie. Zacznijmy od ciągłości funkcji. Funkcja musi być w
tym punkcie ciągła. .Akurat wiemy, że funkcja f(x)=−|x| jest ciągła. Przejdźmy zatem do
pochodnej.
Liczymy pochodne jednostronne.
| | f(h) − f(0) | | −|h| | | −h | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = −1 |
| | h | | h | | h | |
h→0
+ h→0
+ h→0
+
| | f(h) − f(0) | | −|h| | | h | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = 1 |
| | h | | h | | h | |
h→0
− h→0
− h→0
−
Pochodne jednostronne są różne czyli funkcja nie jest różniczkowalna w punkcie x
0 = 0. A to
oznacza, że nie posiada stycznej w tym punkcie.