POMOCY!
Marta: Oblicz objętość stożka, który powstał przez obrót trójkąta prostokątnego równoramiennego,
którego przeciwprostokątna ma długość 6 pierwiastek 2 cm wokół: osi symetrii tego trójkąta.
7 lis 15:11
godzio187: pomoge
7 lis 15:12
godzio187:

r=H
l=6{2}
l=r
√2
6
√2=r
√2
r=6=H
V=72π cm
3
7 lis 15:16
Marta: Dzięki za pomoc
7 lis 15:19
Marta: Ej.. ale chyba coś jest źle bo w odp pisze że ma wyjść 18 pi pierwiastek z 2
tu chodzi o oś symetrii tego trójkąta a nie o jedną z przyprostokątnych..
7 lis 15:22
....: os symetri trojkata bedzie tylko wtedy kiedy bedzie on rownoboczny lub rownoramienny tu musi
byc rownoramienny wiec bedzie sieobracal wysokoscia a promien bedzei 12 wiec zle jest
rozwiazane
7 lis 15:24
Marta: to jak to trzeba rozwiązać
7 lis 15:26
godzio187: aaa
sorki juz poprawiam
7 lis 15:30
godzio187:

2r=6
√2
r=3
√2=h
V=6*3
√2π
B=18
√2π
7 lis 15:34
Marta: Dzięki
7 lis 15:37