A#3
Lukas:

Opisz za pomocą układu nierówności zbiór punktów leżących między prostymi o równaniach
y=2x i y=2x+3
3.12 Kiełbasa
y≥2x
y≤2x+3
czy inaczej ?
13 cze 23:39
razor: y > 2x
y < 2x+3
13 cze 23:40
Lukas:
Też, właśnie myślałem, że mogą być tylko większe, ale z czego to wynika ?
13 cze 23:42
jakubs: Według mnie, jeżeli leża między prostymi tzn nie należą do tyhc prostych, tylko do przestrznei
miedzy nimi
13 cze 23:43
razor: Punkt leżący między prostymi nie należy do tych prostych
13 cze 23:46
Mila:
Ostre nierówności połączone spójnikiem "i", bo chodzi o obszar między prostymi.
y>2x i y<2x+3
13 cze 23:46
Lukas:
ale obszar pomiędzy prostymi to też to co leży na prostej ?
13 cze 23:47
Lukas: ?
13 cze 23:55
Lukas: ?
14 cze 13:04
Lukas:
Kiedy te punkty należałby do prostych ?
14 cze 13:08
zawodus: wystarczy zmienić treść zadania i dodać "wraz z tymi prostymi"
14 cze 13:41
Lukas:
Nadal nie rozumiem czemu punkty należące do prostych nie są zaliczane do tej przestrzeni ?
14 cze 21:12
Mila:
Samochodem jedziesz po szosie, a nie po poboczu.
Obszar między prostymi to szosa.
14 cze 21:16
Lukas:
Mogę jeszcze kilka zadań ?
14 cze 21:18
Mila:
Naturalnie. Może podołam trudom w przerwach meczu.
14 cze 21:19
Lukas:

Zbiór, którego fragment pokazany jest na rysunku, jest zbiorem punktów płaszczyzny, których
współrzędne spełniają układ nierówności z dwiema niewiadomymi. Zapisz ten układ nierówności.
x≥−2
y<4 ?
14 cze 21:37
Mila:
Dobrze, możesz też przekształcic i mieć zapisane: x+2≥0 i y−4<0 ( tak sie pojawia w testach
wyboru).
14 cze 21:50
Lukas:
Koło k ma środek S=(2,−1) i promień r =2 Opisz za pomocą nierówności
a) koło k
(x−2)2+(y+1)2?4
co w miejscu ?
14 cze 21:52
Mila:
(x−2)2+(y+1)2≤4 to wynika z definicji koła .
14 cze 21:54
tyu: Lukas robisz jakiś konkretny zbiór pod maturę, czy pracę domową ?
14 cze 21:55
Lukas: Racja
b) wnętrze koła k
(x−2)
2+(y+1)
2<4 ?
c) zewnętrze koła k ?
(x−2)
2+(y+1)
2>4
14 cze 21:57
Mila:
Dobrze. 21:57
14 cze 21:58
Lukas:
Maturę pisałem w tym roku. nawet chyba przyzwoicie napisałem bo w abc miałem tylko 1 błąd a
otwarte też raczej dobrze, ale na moje studia okazało się, że trzeba pisać R więc uczę się i
za rok podchodzę
14 cze 21:58
Lukas: a w c)
(x−2)2+(y+1)2≥4 czemu tak nie mogło by być ?
14 cze 21:59
tyu: rozumiem.
14 cze 21:59
Mila:
(c) okrąg zaliczamy do koła, a ma być obszar na zewnątrz.
14 cze 22:39
Lukas:
Jaki zbiór tworzą wszystkie punkty (x,y) których współrzędne spełniają dane równanie
a) x2+y2=2(x+y)
x2−2x+y2−2y=0
(x−1)2+(y−1)2=2
To jest równanie okręgu ale jaki zbiór ?
14 cze 23:06
Piotr 10: odejmij stronami równania
14 cze 23:09
Lukas: Jak ja mam tylko jedno równanie
x2+y2=2(x+y) reszta to moje przekształcenia.
14 cze 23:15
Mila:

Równanie okręgu i masz okrąg . Narysuj i będziesz miał zbiór punktów.
S=(1,1) r=
√2
14 cze 23:34
Lukas: Wiem, jak to narysować ale jaką podać odp? po prostu okrąg o S=(1,1) r=√2 ?
14 cze 23:36
Mila:
Tak jest!
14 cze 23:41
Lukas: b) xy=2
Hiperbola ?
14 cze 23:41
Mila: Tak.
14 cze 23:48
Lukas:
To już większość zrobię, tylko jeszcze takie co nie wiem wgl

x
2=y
2 co z tym ?
14 cze 23:50
5-latek: ja bym napisal tak:
Punkty te tworza zbior wszysktkich punktow rownoodleglych o r=√2 od punktu S(1,1)
14 cze 23:55
Mila:
x2−y2=0
(x−y)*(x+y)=0
x−y=0 lub x+y=0
y=x lub y=−x suma prostych.
14 cze 23:56
Lukas:

?
15 cze 00:00
Mila: +
15 cze 00:00
Lukas:
Jak opisać ten zbiór ?
15 cze 00:02
Mila:
Ostatnia linijka wpisu 23:56, nie miałeś tego w LO?
15 cze 00:04
Lukas:
Ja miałem tylko podstawę w szkolę ..
x2−y2=0
to wiem, że wzór skr. mnożenia a2−b2⇔(a−b)(a+b)
15 cze 00:06
Lukas: Dziękuję, jutro do tego wrócę
15 cze 00:13
5-latek: Lukas chodzi o ostania linijke tego wpisu
jesli oznaczymy y=x przez A i y=−x przez B to z dzialan na zbiorach weimy z esuma zbiorow AUB
to zbior zawierajacy wszystkie elementy zbioru A i zbioru B
Co jest elementem zbioru A i co jest elementem zbioru B?
15 cze 00:14
Lukas: Wiem, że chodzi o ostatnią linijkę ale to raczej iloczyn a nie suma ? Poczekam z tym do jutra
15 cze 00:20
Mila:
x−y=0 lub x+y=0 widzisz spójnik lub ?
15 cze 00:22
Lukas:
Tak widzę.
15 cze 00:27
5-latek: Otoz nie iloczyn tylko suma
Masz dwa czynniki jeden to (x−y) i drugi (x+y)
iloczyn tych dwoch czynnikow =0 gdy (x−y)=0 lub x+y=0
Kluczowym tu jest spojnik lub ktory wlasnie odnosi sie do sumy a nie do iloczynu
zbiorow(do iloczynu stosujemy spojnik i
15 cze 00:31
Lukas:
Już wszystko rozumiem, tak jak działania na zbiorach. Dziękuję i dobranoc.
15 cze 00:35