32. Oblicz cztery początkowe wyrazy ciągu arytmetycznego (a_n) , w którym a_1 =
Misia1555: Oblicz cztery początkowe wyrazy ciągu arytmetycznego (an) , w którym a1 = − 2 , r=3
13 cze 23:36
Toskan:
a
1 = −2
a
3 = a
8 − a
7 + 1
a
4 = a
8 − a
6 + 1
13 cze 23:41
Misia1555: dziekuje
13 cze 23:43
Toskan: Za co? Za gotowca? Zapewniam cię, że nauczyciel jak to zobaczy to się zdziwi.
13 cze 23:45
kochanus_niepospolitus:
Toskan ... po co się zdradzałeś

a tak to by w Poniedziałek Misia miała 'zonka'
14 cze 00:02
Hajtowy: Hahaha

Ciekawe rozwiązanie ...

1 raz takie widzę

Za chiny bym tego nauczycielowi nie pokazał xd
14 cze 00:32
Janek191:
a1 = − 2 , r = 3
Korzystamy z wzoru: an = a1 + ( n −1)*r
Mamy
a2 = a1 + ( 2 − 1)*r = a1 + r = − 2 + 3 = 1
a3 = a1 + 2 r =
a4 = a1 + 3 r =
Można też tak:
a1 = − 2 , r = 3
więc
a2 = a1 + r =
a3 = a2 + r =
a4 = a3 + r =
14 cze 06:46