balon
taktak: Balon o masie 300kg opada pionowo z prędkością 3m/s. Na balon działa, oprócz siły ciężkości i
siły wyporu również siła oporu o wartości R=bv gdzie v=wartość prędkości, a b=100Ns/m. Jaką
masę balastu należy wyrzucić z balonu aby zaczął poruszać się z prędkością 3m/s do góry.
To po pierwsze R=bv = 3m/s*100Ns/m= 300N R=300N
Zgodnie z 1 zasada jeżeli ciało porusza się ruchem jednostajnym, to Fwyp=0
W tym działaniu mamy Siłę ciężkości Q, siłę wypory Fw i siłę oporu R.
jeżeli Q−R−Fw=0 to balon będzie opadał. I tu utknąłem, nie za bardzo wiem jak ruszyć dalej...
13 cze 21:58