Granice
KUZDE: Wyznacz granice ciagu:
| | n−3 | |
an = ( |
| )2n+1 = (1 + −3n)−n3 * −3n * 2n+1 = e−6 |
| | n | |
Dobrze ?
13 cze 20:46
ICSP: dobrze
13 cze 21:10
KUZDE: dzieki
13 cze 21:44
KUZDE: A takie cos:
| | (√n2+3 + n)(√n2+3 − n) | | 3 | |
an = √n2+3 + n = |
| = |
| = |
| | √n2+3 − n | | √n2 + 3 − n | |
| | 3 | | 3 | |
|
| −−−( n→∞)−−> |
| = ∞ ? |
| | | | 0+ | |
15 cze 13:05
ICSP: an = √n2 + 3 + n = n( √1 + 3/n2 + 1) −> ∞ * 2 = ∞
15 cze 13:08
KUZDE: Dzieki
15 cze 13:12
KUZDE: | | 3n + 5n | |
an = |
| |
| | 2n + 9*3n − 2*4n − 5n | |
Kazdy wyraz podziele przez 5
n, to 5 do 1 i −1 zbiegaja, reszta do 0, wiec granica = −1 ?
15 cze 13:42
ICSP:
15 cze 13:42
KUZDE: super, dziekuje ponownie
15 cze 13:45
KUZDE: | | sin x | | cos x | |
limx−>0 |
| = limx−>0 |
| = 1. |
| | ex − 1 | | ex | |
| | 1 | |
W odp. jest |
| dlaczego ? |
| | e | |
23 cze 20:44
sushi_ gg6397228:
moze spróbuj z innej beczki
23 cze 20:47
KUZDE: Superanckie, dzieki
23 cze 20:51
KUZDE: Jednak nie

Nie rozumiem
23 cze 20:53
sushi_ gg6397228:
więc odp z podręcznika jest nie do tego zadania
zawsze mozesz wpisać w excelu x=0,00000000000000000000000000000001 i sprawdzić do czego to
dąży
23 cze 20:53
KUZDE: Okey, dzieki.
23 cze 20:55
KUZDE: Mam problem z wyliczeniem pochodnej f(x) = cos3 2x
25 cze 16:01
ICSP: −6cos2(2x) * sin(2x)
25 cze 16:08
J:
= 3cos22x*(−sin2x)*2
25 cze 16:09
KUZDE: A moglbys to rozpisac bardziej ?
25 cze 16:10
ICSP: a może ty rozpiszesz ?
25 cze 16:11
J: W sensie ?
25 cze 16:11
25 cze 16:11
KUZDE: f' = (cos3 2x)' = 3 * cos2 2x * (cos 2x)' * (2x)' = cos2 2x *(−sin 2x) * 2 ?
25 cze 16:14
J:
= − 3cos2xsin4x ... o to chodziło ?
25 cze 16:15
J: Tak ... i uprość.
25 cze 16:16
KUZDE: nie

Nie o to

Ale dziekuje
25 cze 16:16
J: Zjadłeś 3
25 cze 16:17
KUZDE: Ok, to mam jeszcze tg
3 2x, jak sie uda, to wpisze wynik. Dobrze bedzie jak sprawdzicie
25 cze 16:17
KUZDE: 
ale to tylko na koncu
25 cze 16:18
KUZDE: | | sin x | |
EE tg. to samo bedzie, myslalem ,ze trudnijesze jako |
| , ale na tg i tak zostanie, |
| | cos x | |
wiec ten sam poziom
| | 1 | |
(tg3 2x)' = 6 tg2 2x * |
| ? |
| | cos2 2x | |
25 cze 16:20
J: | | sin22x | |
OK... mozna też zapisać: 6 |
| |
| | cos42x | |
25 cze 16:23
KUZDE: Oks, dzieki.
25 cze 16:24