szeregi
blan: Zbadać zbieżność szeregu:
(−1)n+1*10n/n!
Ja robię to z LEbniza czyli wartość bezwzględna i wychodzi mi że to jest 10n/n! i pózniej nie
wiem jak z tego policzyc granice bo mamy symbol nioznaczony a nie wiem ile jest pochodna po n!
Prosze o pomoc
13 cze 18:59
sushi_ gg6397228:
wzór stirlinga zastosuj
13 cze 19:01
ICSP: Z kryterium Cauchego :
| | n√10n | | 10 | |
lim n√|an| = lim |
| = lim |
| = 0 < 1 szereg zbieżny |
| | n√n! | | n√n! | |
bezwzględnie.
13 cze 19:05
blan: tylko skąd wiem ICSP że √n! jest równa nieskonczonośc jak to nadal symbol nieoznaczony bo
wychodzi nieskonczonośc do zera
13 cze 19:07
zombi: (1) Warunek konieczny
| an+1 | | 10n+1 | | n! | | 10 | |
| = |
| * |
| = |
| → 0 < 1, zatem |
| an | | (n+1)! | | 10n | | n+1 | |
(2)
| | 10n+1 | | 10n | |
an+1 ≤ an ⇔ |
| ≤ |
| ⇔ n+1 ≥ 10 co jest prawdą dla n≥9 |
| | (n+1)! | | n! | |
Zatem szereg jest zbieżny.
13 cze 19:10
ICSP: lim
n√n! = +
∞ to jest jedna z podstawowych granic
13 cze 19:12
ICSP: Jest takie twierdzenie dla ciągów o wyrazach dodatnich :
| | an+1 | |
lim |
| = q ⇒ lim n√an = q (mamy implikacje, a nie równoważność ! ) |
| | an | |
Można to również wypowiedzieć troszkę inaczej :
Kryterium Cauchego zbieżności szeregu jest "silniejsze" niż kryterium d'Alemberta
13 cze 19:16