równanie wielomianowe
Beciak: 3x
4−6x
3−12x
2=O PROSZE ROZWIAZCIE TO ROWNANIE WIELOMIANOWE TYLKO TAK PO KOLEI BO MAM ICH
WIECEJ I CHCIALABYM MIEC NA WZOR. Z góry wielkie dzięki
13 cze 18:34
WW: x2 przed nawias
13 cze 18:34
MQ: 3x4−6x3−12x2=x2(3x2−6x−12)=0
Dalej to już sobie chyba poradzisz?
13 cze 18:36
daras: na wzór tzreba zasłużyć albo wzorowac się na podobnych wzorkach
13 cze 18:36
Beciak: No dobra i wtedy X2=0 a z nawiasu obliczam delte tak?
13 cze 18:41
WW: Tak
13 cze 18:42
Beciak: No to wyjdzie pierwiastek ze 180. I ten pierwiastek podstawić do wzorów na.x1 i x2?
13 cze 18:44
MQ: Można jeszcze 3 wyciągnąć przed nawias −− to będziesz miał mniejsze liczby do żonglowania.
13 cze 18:57
Beciak: Pomocy

!

mam na to czas do jutra i mnóstwo podobnych równań
13 cze 18:58
Beciak: Ale chodzi mi konkretnie o zakończenie zadania, gdy już oblicze delte to co wtedy?
13 cze 18:59
Piotr 10: GOTOWCOM MÓWIMY NIE
13 cze 18:59
sushi_ gg6397228:
to licz szybko i nie trac czasu, bo na wieczor szykuje sie szlagier na Mundialu
13 cze 19:00
Beciak: Kurcze nie chce gotowa tylko chce zrozumieć na jednym przykładzie jak zrobić resztę. Obliczył
juz x1 i x2, wyszły jakieś dziwne i co teraz?
13 cze 19:02
sushi_ gg6397228:
zapisz jak podali 3x2 przed nawias ile zostaje
potem zapisz obliczenia dla delty
13 cze 19:03
Beciak: Z 32=0 zostanie zero a z reszty jak oblicze delte wychodzi pierwiastek z 12
13 cze 19:05
WW: Beciak normalnie piszesz odpowiedź
13 cze 19:06
sushi_ gg6397228:
masz zapisac wszystko po kolei a nie strzelasz, to nie LOTTO
13 cze 19:07
Beciak: Hehe no super ale co dalej?
13 cze 19:07
Beciak: No nie strzelam pisze po kolei
13 cze 19:08
daras: na Mundialu też dzisiaj nie strzelają
13 cze 19:09
sushi_ gg6397228:
po kolei to piszesz ile zostaje w nawiasie
potem jak podstawiasz do wzoru na delte
13 cze 19:10
WW: Najlepsza metoda
3x4−6x3−12x2=0
3x2(x2−2x−4)=0
3x2=0 v x2−2x−4=0 Rozwiązujesz to..
13 cze 19:10
Beciak: Wyszło mi x1=2+pierwiastek z 12 podzielone przez 2 a x2 to samo tylko −
13 cze 19:10
Beciak: Ja pierdziele szkoły mi się zachciało na stare lata
13 cze 19:11
sushi_ gg6397228:
Δ ≠12
próbuj dalej
13 cze 19:13
Beciak: Uno delta mi też wyszła 12 a pierwiastek z delty
√12. Obliczył x
1 i x
2 i co dalej
13 cze 19:16
sushi_ gg6397228:
Δ= 4− 4*1*(−4)=....
13 cze 19:17
Beciak: 20
13 cze 19:20
5-latek: x2−2x−4 to Δ=b2−4*a*c to Δ= (−2)2−4*1*(−4)= 4+16= (bo (−)*(−) daje (+)
13 cze 19:21
sushi_ gg6397228:
bingo
√20= √4*5= 2√5
x1=...
x2=....
13 cze 19:21
5-latek: Ups
13 cze 19:22
Beciak: Proszę powiedz ze wyjdzie x1=2√2 a x2=−2√2
13 cze 19:24
sushi_ gg6397228:
jabłko + gruszka=....
13 cze 19:25
WW: Nie..
13 cze 19:25
13 cze 19:26
Beciak: ?
13 cze 19:26
Beciak: 3 ale do czego to?
13 cze 19:27
sushi_ gg6397228:
według Ciebie wyjdzie 10, bo sobie "5" skróciłaś
13 cze 19:28
Beciak: Źle napisałam miało być 2√5
13 cze 19:28
13 cze 19:28
sushi_ gg6397228:
masz dwa jabłka i dwie gruszki, dzielisz na dwie osoby. Ile dostanie każda osoba
jabłko= 2
gruszka= 2√5
13 cze 19:31
Beciak: Każdy dostanie po jednym jabłka i jednej gruszki? O co chodzi bo mi już głową pęka a dzieci
zamiast kolacji zjedzą książki do matematyki
13 cze 19:36
sushi_ gg6397228:
wiec zostanie x1= 1+ √5
13 cze 19:39
sushi_ gg6397228:
| | 2+2√5 | | 2(1+1√5) | |
x1= |
| = |
| = 1+√5 lub |
| | 2 | | 2 | |
| | 2+2√5 | | 2 | | 2√5 | |
x1= |
| = |
| + |
| = 1+√5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
13 cze 19:40
Beciak: I to jest rozwiązanie, nic więcej?
13 cze 19:43
sushi_ gg6397228:
to jest x1
zostaje x2
i rozwiazanie z poczatku zadania
13 cze 19:45
Beciak: A w przypadku takiego przykładu: x
2−8X+15 mogę od razu wyliczyć delte i będą dwa rozwiązania
x1 i x2
13 cze 20:20
dero2005:
x
2 − 8x +15 = 0
Δ = b
2 − 4ac = (−8)
2 − 4*1*15 = 64 − 60 = 4
√Δ =
√4 = 2
13 cze 20:31
sushi_ gg6397228:
przy takim tempie to się mecze dzisiaj skoncza, a zadanie nie bedzie zrobione
13 cze 20:38
Mila:
3x
4−6x
3−12x
2=0⇔
x
2*(3x
2−6x−12)=0⇔
x
2=0 lub 3x
2−6x−12=0 /:3
x=0 lub x
2−2x−4=0
Δ=4+4*4=20
√20=
√4*5=2
√5
| | 2−2√5 | | 2+2√5 | |
x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x=1−
√5 lub x=1+
√5
odp:
x∊{0,(1−
√5), (1+
√5)}
2) x
2 − 8x +15 = 0
Δ=8
2−4*15=64−60=4
x=3 lub x=5
13 cze 22:59
Beciak: Wszystko zrobione... Dzięki.wielkie za pomoc

a co do meczy to wystarczy ze mąż mi wynik poda
chociaż i to niekoniecznie
14 cze 00:33