oblicz układ równań:
amico: rozwiąż układ równań:
2x(x
2 − 1) + xy
2 = 0
2y(y
2 − 1) + yx
2 = 0
Nie wiem kompletnie jak się za to zabrać. Ma ktoś jakiś pomysł?
13 cze 17:16
PW: Równania są "symetryczne" − jeżeli para (a,b) spełnia jedno z równań, to para (b,a) spełnia
drugie.
Rozwiązań trzeba więc szukać wśród par, które mają jednakowe obie współrzędne.
13 cze 17:23
zombi: Ew. dodaj równania
2x3 − 2x + xy2 = 0
2y3 − 2y + yx2 = 0
+
2(x3+y3) − 2(x+y) + xy(x+y) = 0
⇔
2(x+y)(x2 − xy + y2) − 2(x+y) + xy(x+y) = 0
⇔
(x+y)[2x2 − 2xy +2y2 − 2 +xy] = 0
⇔
(x+y)[2x2 − xy + 2y2 − 2] = 0
I teraz
Io x+y = 0 ⇔ x = −y
Podstawiamy do pierwszego równania i liczymy.
IIo
2x2 − xy + 2y2 − 2 = 0 (tu jest problem, może jest trick, ja go na razie nie widzę)
można ew. próbować traktując y jako stała i mamy równanie kw. dla iksów.
13 cze 17:43
zombi: A nie w sumie bez sensu kombinować łatwe jest:
x(2x
2−2+y
2)=0
y(2y
2−2+x
2)=0
W pierwszego równania weźmy x=0, podstawiamy do (2) i otrzymujemy
2y(y−1)(y+1) = 0 zatem mamy pary (0,0); (0,1); (0,−1).
Następnie rozpatrzmy przypadek, gdy 2x
2−2+y
2 = 0 ⇔ y
2 = 2−2x
2, podstawiamy do (2)
| | 2 | | 2 | |
√2−2x2(2−3x2) = 0 ⇔x∊{1,−1,√ |
| , −√ |
| } co nam daje pary |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(√ |
| ; −√ |
| ); (√ |
| ; √ |
| ); (−√ |
| ; √ |
| ); |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Suma sumarum
Rozwiązaniami układu są pary liczb (x,y):
(0,0); (0,1); (0,−1), które są symetryczne jak powiedział
PW, więc w grę wchodzą również
pary
(1,0); (−1;0)
oraz
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(√ |
| ; −√ |
| ); (√ |
| ; √ |
| ); (−√ |
| ; √ |
| ); |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Na potwierdzenie
https://www.wolframalpha.com/input/?i=solve2x%28x^2-1%29%2Bxy^2%3D0%3B+2y%28y^2-1%29%2Bx^2y%3D0
13 cze 18:27
zombi: Oczywiście w przypadku II ważne jest uwzględnienie dziedziny i sprawdzenie czy rozwiązania z
tego przypadku spełniają warunek przypadku II. Tzn. Mamy równanie y
2 = 2 −2x
2, jako, że L>=0
| | 2 | | 2 | |
również P>=0 zatem x∊<−1;1>, ale √ |
| oraz −√ |
| należą do <−1;1> |
| | 3 | | 3 | |
13 cze 18:38
amico: Jesteście świetni

! Dziękuję
13 cze 20:05