hello pomocy
zenon: korzystając z wzorów redukcyjnych oblicz wartość
sin 150 stopni
13 cze 16:06
wredulus:
Wskazowka: 150 =90+60
13 cze 16:07
zenon: tylko tyle? to ma być zadanie
13 cze 16:12
wredulus:
Nie −−− czytaj ze zrozumieniem ... ja podalem wskazowke ... teraz wystarczy ruszyc dupe i
spojrzec na wzory rekurencyjne (np. na tym portalu) i po uwzglednieniu wskazowki zadanie
bedzie praktycznie rozwiazane −−− jeszcze musisz tylko pochwalic sie znajomoscia tabelki
funkcji trygonometrycznych dla katow 30,45,60 stopni
13 cze 16:16
zenon: ała z tym mam problem
13 cze 16:26
zenon: może inaczej bądź tak dobry i napisz mi to i następne już będę wiedział
13 cze 16:27
13 cze 16:31
wredulus:
To ja teraz bardzo niemilo odpowiem na Twoja prosbe −−− mam Ci taoze tylek podetrzec zebys na
przyszlosc wiedzial jak to robic?
Masz wszystko co potrzeba aby samodzielnie to zrobic ... wystarczy poskladac trzy czesc w
calosc i zadanie jest zrobione
13 cze 16:33
J:
zenon .. skup się ...sin(180
o − α) = sinα ,
| | 1 | |
zatem: sin150o = sin(180o − 30o) = sin30o = |
| |
| | 2 | |
13 cze 16:40
zenon: ej powiedz czy tak to ma być?
sin 150 stopni=sin(240 stopni−90 stopni)=1
a jak nie to jak?
13 cze 16:46
J: Masz powyżej..
13 cze 16:47
zenon: aha
13 cze 16:48
MQ: Przecież wredulus dał ci podpowiedź.
Znajdź że se na stronie, którą ci podałem odpowiedni wzór redukcyjny.
Podpowiedź: u ciebie α=60o
13 cze 16:48
zenon: czekaj ja ci napiszę następne czy to rozumiem ok?
13 cze 16:53
zenon: cos 315stopni=cos(180stopni+135stopni)=−cos135st=−cos(180−45)=−(cos45st)=cos
45st=pierwiastek2/2
13 cze 17:24
MQ: Jeden błąd:
−cos(180−45)=cos45, bo −cos(180−45)=−(cos(180−45))=−(−cos45)=cos45
13 cze 17:32
zenon: to czyli tak to rozpisać
cos 315st=cos(180st+135st)=−cos 135st=−cos(180st−45st)=cos 45st =pierwastek2/2
13 cze 17:42
MQ: No właśnie
13 cze 17:45