potęgi
wikiii : Uzasadnij że liczba √29−12√5−√29+12√5 jest liczbą całkowitą
7 lis 14:35
psotka:
zauważ ,że:
(3−2√5)2= 9 −12√5+4*5= 29 −12√5
podobnie:
(3+2√5)2= 29 +12√5
√a2= I a I
więc :
= I3−2√5I − I3+2√5I= −(3−2√5)−(3+2√5)= −3+2√5−3+2√5= −6
jest całkowita
wyjaśniam :
opuszczając pierwszy moduł zmieniamy znaki , bo 3 −√5 −−− jest ujemne
a opuszczając drugi , nie zmieniamy znaków , bo 3 +2√5 jest dodatnie.
7 lis 14:44
wikiii : super, wielkie dzięki

już wiem o co chodzi
7 lis 14:47
psotka:
7 lis 14:51