zadanie z statystyki opisowej - studia
Ewa: badając współzależność płac brutto( w tys. zł) i wydajność pracy( w szt./godz.) 100 robotników
pewnego zakładu pracy uzyskano następujące wyniki :
płac brutto : średnia x= 1,6 ; odchylenie standardowe S(x) = 0,5; kowa −riancja cov (x;y) =
2,7;
wydajność : średnia y = 10 ; Vz(y) = 60% ; kowa −riancja cov (x;y) = 2,7
Oblicz :
1)Vz(x); S(y); rxy; a1; a0;b1;b0 ; współzbbieżność oraz zinterpretować wyniki
2)Jakieg wynagrodzenia może się spodziewaćrobotnik pracujący z wydajnością 7szt/ godz.?
3) jakiej wydajności należy oczekiwać od robotnika zarabiając 1000zł?
13 cze 13:57