pochodna
Milena: Witam, mam problem z pochodną :
y'=(xe1x )' Rozbijam ze wzoru na mnożenie, ale niestety wynik wychodzi mi błędy proszę
o pomoc
13 cze 11:25
wredulus_pospolitus:
to pokaż jaki wynik Ci wychodzi ... sprawdzimy
13 cze 11:26
J: Pokaż jak liczysz ?
13 cze 11:30
Milena: | | 1 | |
=(x)'*e1x+x*(e1x)'=e1x−1xe |
| |
| | x | |
13 cze 11:36
J:
Ile wynosi pochodna z e1x ?
13 cze 11:40
wredulus_pospolitus:
jest dobrze wszystko policzone
13 cze 11:41
Milena: e1x
13 cze 11:41
AS: Zapis chyba niepoprawny.
Wynik:
13 cze 11:41
Milena: No cóż to jest dla mnie najważniejsze, sprawdzę jeszcze raz w odpowiedziach
13 cze 11:42
wredulus_pospolitus:
zapis prawidlowy ... po prostu nie zostało e1/x wyłączone przed nawias
13 cze 11:42
Milena: A no tak
13 cze 11:43
J: Tak.. zapis nienajlepszy, ale pochodna OK..
13 cze 11:45
Milena: Rozumiem, a gdybym miała do rozwiązania równanie:
1−x=0
x=1
To tak by to wyglądało ?
13 cze 11:52
wredulus_pospolitus:
i tak i nie

zapewne chodzi o wyznaczanie monotoniczności
13 cze 11:53
Milena: Tak
13 cze 11:54
wredulus_pospolitus:
i tutaj rozwiązując zrobiłaś parę 'skrótów' myślowych' bez objaśnienia ich ... wynik x=1
(ekstremum) jest poprawny ... jednak powiedz mi jak będzie wygladała z monotonicznością tejże
funkcji.
13 cze 11:54
Milena: No to proszę o poradę, gdzie jest błąd ?
13 cze 11:55
Milena: No własnie nie zgadza mi się gdy narysuję przybliżony wykres
13 cze 11:56
wredulus_pospolitus:
jak już napisałem −−− przy wyliczeniu ekstremum nie ma ... teraz czekam na okreslenie przez
Ciebie monotoniczności funkcji f(x) (z gotową notką −−− 'jest źle, ponieważ....'

)
13 cze 11:56
Milena: Szczerze, to nie wiem heh
13 cze 11:57
wredulus_pospolitus:
krok 0: dziedzina funkcji f(x)
| | 1 | | x−1 | |
f'(x) = e1/x*(1 − |
| ) <=> f'(x) = e1/x * |
| |
| | x | | x | |
zgoda

zgoda

krok 1: ∀
x∊Df' e
1/x > 0
| | x−1 | | x−1 | |
krok 2: e1/x * |
| = 0 <=> |
| = 0 |
| | x | | x | |
krok 3: ∀
x∊Df' x
2 > 0
| | x−1 | |
krok 4: |
| = 0 <=> x*(x−1) = 0 |
| | x | |
i z tej postaci wyznaczasz monotoniczność funkcji f(x), nie będzie nowego ekstremum (x=0)
ponieważ nie pozwala na to dziedzina funkcji ... jednak ów 'x*' będzie miało wpływ na znak
pochodnej
13 cze 12:00
Milena: O kurczę dziękuje za obszerny wywód. Nie wpadłabym na to.
13 cze 12:04
Milena: Tylko powiem szczerze, ciężko mi zrozumiec od kroku 2 o co chodzi
13 cze 12:07
wredulus_pospolitus:
chodzi oto, że:
o ile:
| x−1 | |
| = 0 <=> x−1 = 0 <=> x=1 nie jest błędem |
| x | |
o tyle:
| x−1 | |
| > 0 <=> x−1 > 0 <=> x>1 już jest   ... a należy pamiętać, że właśnie licząc f'(x) |
| x | |
= 0 de facto także chcesz od razu policzyć f'(x)>0 i f'(x)<0
należy o tym pamiętać, i dlatego dzielić/mnożyć możesz jedynie przez wyrażenie które jest
ZAWSZE dodatnie dla dowolnego x∊D
f'
13 cze 12:15
J: To już nie można dzielić przez wyrażenie ujemne ..) ?
13 cze 12:18
Milena: Dziękuje ci bardzo teraz już rozumiem
13 cze 12:21
Milena: Właśnie akurat te zdanie wzbudziło we mnie wątpliwości
13 cze 12:22
daras: Milena masz duuuuże braki w teorii:(
nie możesz ciągle tylko pisac eh, nie wiem, itp.
daj trochę pary z siebie−skorzystaj z
niebieskich zakładek po lewej, tam jest naprawdę
sporo podobnych rzeczy juz rozwiązane i wytłumaczone
13 cze 12:26
wredulus:
Dokladnie J ... wujek wredulus zabrania
| | x−1 | |
Minimum 90% by wtedy blednie napisala monotonicznosc dla pochodnej postaci |
| |
| | −x2 | |
13 cze 12:40