WTF, może ktoś jest w temacie
Renewerek: Nie było mnie na ostatniej lekcji i nie wiem co z tym zrobić.
Wyznacz ostatnią cyfrę liczby 3
2014
Proszę o pomoc
13 cze 11:25
wredulus_pospolitus:
należy zauważyć:
3
1 =
3
3
2 =
9
3
3 = 2
7
3
4 = 8
1
3
5 = 24
3
3
6 = 72
9
3
7 = 218
7
jaki wniosek z tego można wyciągnąć

I jak to pomoże w rozwiązaniu Twojego zadania
13 cze 11:28
Renewerek: zakończy się jedynką. Czyż nie ? Ale nie wiem czy czasem nie dziewiątką ?
13 cze 11:32
Paweł: 3
1=3
3
2=9
3
3=27
3
4=81
3
5=243
3,9,7,1,3...
2014/4=503,5 czyli 9
tak na chłopski rozum
13 cze 11:33
wredulus_pospolitus: no to pomyśl

jaki wniosek wyciągnąłeś z tego co napisałem
13 cze 11:33
Renewerek: wszystkie wieloktrotnosci potegi 2 , beda miec dziewiec , a 2014 jest wielokrotnoscia poregi 2
. PEWNIAK
13 cze 11:36
wredulus_pospolitus:
pewniak −−−− 'co 4' ostatnia cyfra się powtarza
stąd: 2014 = 2012 + 2 = 4*503 + 2
czyli ostatnią cyfra liczby 32014 będzie taka sama cyfra co liczby 32 = 9
13 cze 11:40
Renewerek: Mam rację ?
zakończy się dziewiątką ?
13 cze 11:40
wredulus_pospolitus:
tak ... ale wywów z 11:36 jest błędny
13 cze 11:41
Renewerek: a , czyli moj sposob rozumowania jest do kijowy, no nic...
13 cze 11:42
wredulus_pospolitus:
W Twoim rozumowaniu
3
2, 3
4, 3
6,3
8 ... te wszystkie liczby będą miały ostatnia cyfrę 9
a przecież 3
4 = 8
1
13 cze 11:44
wredulus_pospolitus:
zresztą ... co by było gdyby to było 3
175'693'625'581 
Jak wtedy byś to rozwiązał
13 cze 11:45
Renewerek: Jasne. Dzięki wielkie. Kolejne zadanie bez sensu praktycznego.
13 cze 11:46
Paweł: przy dzieleniu przez 4 może zostać reszta ,25 ,5 ,75 albo ,0
wystarczy analogiczne porownąć z 31 32 32 albo 34
13 cze 11:48
Paweł: sorry, odwrotnie ,75 ,5 ,25 ,0
13 cze 11:50
wredulus_pospolitus:
sens praktyczny mój drogi to zadanie ma −−− zadanie polega na zauważeniu 'prawidłowości'
zadanie polega także na −−− wykorzystaniu zauważonej prawidłowości do rozwiązania problemu,
którego w 'tradycyjny' (czyt. wyliczenie tejże pochodnej) nie da się szybko i łatwo wykonać,
nawet przy użyciu podręcznych urządzeń obliczeniowych
13 cze 11:52
wredulus_pospolitus:
wpis z 11:50 i 11:48 −−− nie rozumie o co Ci chodzi
13 cze 11:53
Paweł: nie dziwię się
13 cze 11:54
Paweł: 34 i 38 nie mają ostatniej cyfry 9 panie wredulus
13 cze 11:55
Renewerek: zadanie z 11:45
175'693'625'581 == 2 * 878... + 2 , czyli raczej tak samo konczy sie dziewiątką
13 cze 11:59
13 cze 12:02
wredulus_pospolitus:
pomyśl nim coś zrobisz
13 cze 12:02
Renewerek: to trójką pewnie bo tutaj jest 2 *.. , a tam bylo 4 *..
13 cze 12:05
wredulus_pospolitus:
co

?
13 cze 12:05
Renewerek: jak było 4*503 + 2 , konczylo sie na 9
a teraz jest 2 * 878... + 2, wiec pewnie na 3
13 cze 12:06
Paweł: Renewerek, jeśli podzielisz daną potęgę przez 4 i reszta wyjdzie Ci tak samo jak w pierwszych
czterech (31, 32, 33, 34) to ostatnia cyfra będzie taka sama
13 cze 12:07
wredulus_pospolitus:
jeszcze raz:
dlaczego 3
2014 ma ostatnią cyfrę 9 ... ponieważ można zapisać 2014 =
2 + 4*503
dlaczego 3
13 ma ostatnią cyfrę 3 ... ponieważ można zapisać 13 =
1 + 4*3
dlaczego 3
591 ma ostatnią cyfrę 7 ... ponieważ można zapisać 591 =
3 + 4*147
więc jaką ostatnią cyfrę będzie miała liczba 3
175'693'625'581 
zauważ, co tak naprawdę jest istotne
13 cze 12:09
Renewerek: dlatego 3175'693'66256'581 ma ostatnią cyfrę 3 ... ponieważ można zapisać
1 + 43923406395 * 4
czyli zawsze dziele przez 4 a potem sprawdzam ile brakuje ...
13 cze 12:18
Renewerek: To jest na 100% dobrze, mogę poznać odpowiedź do zadania

?
13 cze 12:24
zombi: 3 ≡ 3 (mod 10) /2
32 ≡ 9 (mod 10) ⇔ 32 ≡ −1 (mod 10) /1007
⇔
32014 ≡ −1 (mod 10) ⇔ 32014 ≡ 9 (mod 10) kończy się 9.
13 cze 12:26
Renewerek: mnie chodzi o zadanie 12:09 , czy dobrze rozwiązałem w 12:18
13 cze 12:30
wredulus: Tak ... dobrze
13 cze 12:43