Trudne (przynajmniej dla mnie)
Renewerek: Witam, jak by miał ktoś chwilę czasu i pomógł mi z zadaniem...
Udowodnij, że w zbiorze 11 liczb całkowitych istnieją dwie, których różnica jest podzielna
przez 10.
Zadanie z matmy dyskretnej
13 cze 11:16
wredulus_pospolitus:
w treści brakuje chyba: "w zbiorze 11 kolejnych liczb całkowitych"
13 cze 11:18
wredulus_pospolitus:
chociaż niekoniecznie
13 cze 11:19
Renewerek: Na tablicy było tak jak napisałem.
13 cze 11:19
wredulus_pospolitus:
oznaczmy: x1, x2 , .... x11 jako kolejne elementy zbioru X, takie że xn∊Z
możemy zapisać:
xn = ln*10 + kn ; gdzie l∊Z, k∊{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
wystarczy wykazać, że ∃n,m kn = km
dowód nie wprost
załóżmy, że nie jest to prawdą, czyli:
∀n,m kn ≠ km
niech k1 ≠ k2 ≠ k3 ≠ ... ≠k10
wtedy ∀n∊<1,10>∩Z k11 = kn (patrz zbiór do którego należy k...}
sprzeczność
C.N.W.
13 cze 11:23
wredulus_pospolitus:
błąd tutaj:
wtedy ∀n∊<1,10>∩Z k11 = kn (patrz zbiór do którego należy k...}
oczywiście miało być:
wtedy ∃n∊<1,10>∩Z k11 = kn (patrz zbiór do którego należy k...}
13 cze 11:25
Renewerek: Coś w tym jest

. Ok dalej sobie poradzę dzięki
13 cze 11:26
wredulus_pospolitus:
de facto −−− każda liczbę ze zbioru 'traktujesz' modulo 10 ... masz 11 elementów zbioru, a 10
możliwych reszt ... więc któraś reszta musi się powtórzyć ... więc różnica reszt =0 ... więc
różnica liczb będzie podzielna przez 10
13 cze 11:30