równania różniczkowe
potrzebujący: Jak rozwiązać takie równanie różniczkowe?
u'=u + e
x
Mam problem z rozdzieleniem zmiennych. Robie na początku tak:
I nie wiem co dalej... Pomóżcie proszę
13 cze 10:53
J:
To jest równanie liniowe niejednorodne , więc medota rozdzielenia zmiennych nie działa.
Na początek musisz wyznaczyć CORJ równania : u' − u = 0
13 cze 11:00
potrzebujący: no to jeśli się nie myle wychodzi y=Cu
A co dalej?
13 cze 11:05
J: Nie..
u = Ce−x ... i teraz uzmiennianie stałej
13 cze 11:10
potrzebujący: Nie przeprasszam, u=Cey chyba tak powinno byc
13 cze 11:10
potrzebujący: a czemu x?
13 cze 11:11
potrzebujący: no i czemu z minusem?
13 cze 11:12
J: Masz poważne braki w teorii..
y" + p(x)y = f(x) .... CORJ y = Ce−P(x) , gdzie P(x) jest funkcją pierwotną p(x)
Tu masz p(x) = − 1 , zatem P(x) = −x , czyli y = Cex ( ja się pomyliłem)
13 cze 11:21