matematykaszkolna.pl
Ekonometria Paweł: Ogarnia ktoś ekonometrię? Zadanie: Dla modelu ekonometryczego o jednej zmiennej objaśniającej (z wyrazem wolnym) otrzymano wyniki: ZTZ = [ 5 10], ZTy = [15] [10 50] [10] Wektor oszacowań parametrów strukturalnych obliczony MNK ma postać: AT= ? Od czego zacząć?
13 cze 10:18
wredulus_pospolitus: najlepiej od zapoznania się z teorią
13 cze 11:02
Paweł: Ok, dzięki, właśnie na taką odpowiedź liczyłem wstawiając to zadanie tutaj... Rozumiem, że nick to nie przypadek Problem w tym, że nie mogę znaleźć teorii do tego zadania, nie byłem także na wykładach
13 cze 11:15
Paweł: ok, z tego co zrozumiałem szukając w necie należy przemnożyć w ten sposób: 5*15+10*10 10*15+50*10 tylko co dalej... ps. Panie wreduluspospolitus, nie wypowiadaj się więcej w tym temacie proszę, jeśli tak ma wyglądać twoja pomoc
13 cze 12:03
Paweł: nigdzie w internecie nie mogę znaleźć podobnego zadania żeby chociaż mieć jakieś odniesienie, szkoda chyba tylko mojego czasu
13 cze 17:16
MQ: Szanowny Panie Paweł! Jakbyś się Pan choć trochę zainteresował profilem tego forum, to byś Pan wiedział, że jest to forum do pomagania gimnazjalistom i maturzystom. Jeśli masz Pan problem ze zrozumieniem zadania na ćwiczenia lub z colloqium, to postaraj się Pan rzucić nam kapkę teorii problemu, a na pewno znajdzie się ktoś na tyle rozgarnięty, kto to zrozumie, bo zazwyczaj matematyka problemów Szanownych Studentów jest wystarczająco prosta.
13 cze 17:24
Paweł: ok, nieważne, sam się uporałem, wyszło mi AT = [4,33 −0,67]
13 cze 18:27
Paweł: ok, nieważne, sam się uporałem, wyszło mi AT = [4,33 −0,67]
13 cze 18:27
MQ: No i tak trzymać emotka, a nie zaraz nerwy emotka
13 cze 18:31
Paweł: ta tylko ile czasu mi to zajęło, a mam jeszcze kilka zadań i jutro egzamin...
13 cze 18:34
daras: no to do roboty
13 cze 18:48