matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka trygonometryczna
Rafał :
Obliczyć całkę trygonometryczną:
1
3+cosx
13 cze 10:14
J:
Wygląda na nieskomplikowaną ... ale jest.
x
2dt
1−t
2
Podstawienie: t = tg
,
= dx ,
= cosx doprowadzi do :
2
1+t
2
1+t
2
2dt
∫
.... i kombinuj dalej
4 + t
2
13 cze 10:40