Rozwiąż równanie
Kasia: Rozwiąż równanie
14 sin2 2x + cos 2x = 1
13 cze 06:27
Janek191:
sin
2 2x = 1 − cos
2 2x, więc
| 1 | |
| ( 1 − cos22x) + cos 2x − 1 = 0 |
| 4 | |
| 1 | | 1 | |
| − |
| cos2 2x + cos 2x − 1 = 0 / *( − 4) |
| 4 | | 4 | |
cos
2 2x − 4 cos 2x + 3 = 0
t = cos 2x
t
2 − 4 t + 3 = 0
( t − 3) *( t − 1) = 0
t = 1 lub t = 3
cos 2x = 1 lub cos 2x = 3 − sprzeczność
zatem
cos 2x = 1
dokończ
13 cze 06:42
Janek191:
2x = 0 + 2π*k
x = π*k , k − dowolna liczba całkowita
==============================
13 cze 06:45
Kasia: Wielkie dzięki
13 cze 06:57