Rozwiąż równanie
Oliwka: Rozwiąż równanie :
x3 − | 4x2 − 4x | = 16
12 cze 23:23
sushi_ gg6397228:
najpierw trzeba opuścić wartość bezwględną −−> przedziały a potem przez grupowanie
12 cze 23:27
Hajtowy:
x3 − |4x(x−1)| = 16
12 cze 23:38
Eta:

4x
2−4x=0 ⇒ x(x−1)=0 ,x=0 v x=1
1
o dla x∊(−
∞, 0> U <1,
∞)
x
3−(4x
2−4x)=16 ......... dokończ
2
o dla x ∊(0,1)
x
3 −(−4x
2+4x)=16 .........
12 cze 23:39
ICSP: x3 − 16 = 4|x(x−1)|
ma sens tylko gdy x3 − 16 > 0 ⇒ x > 3√16 > 1 −
− jeżeli istnieje rozwiązanie to należy ono do przedziału (3√16 ; + ∞). W W tym przedziale
x(x−1) jest zawsze dodatnie, zatem mogę opuścić wartość bezwzględną.
x3 − 4x2 + 4x − 16 = 0
(x−4)(x2 + 4) = 0
x = 4 = 3√64 > 3√16
12 cze 23:42