pochodna
Ania: jak policzyć taką pochodna po t
e−itx
12 cze 23:13
Ania: Prosze bo cos robie żle jaki wzór?
12 cze 23:19
sushi_ gg6397228:
eat −−> .....
12 cze 23:19
Ania: e−itx/−ix
12 cze 23:22
sushi_ gg6397228:
ex−−−> ex
eax−−−> a* eax
więc ....
12 cze 23:25
Ania: ojej źle pisze
v`=e
−itx−ix v =

?
o co mi chodziło
12 cze 23:34
Ania: v` = e
−itx/−ix v =
12 cze 23:35
sushi_ gg6397228:
ogarnij się
bazgrzesz, ze nie wiadomo o co chodzi
wiec zapisz jeszcze raz
12 cze 23:36
Ania: | | e−itx | |
v` = |
| to v =  |
| | −ix | |
prosze o rozpisanie tego
12 cze 23:37
sushi_ gg6397228:
po jakiej zmiennej pochodna
12 cze 23:39
Ania: po t
12 cze 23:40
sushi_ gg6397228:
pierwszy post oblicz pochodna
a teraz mamy całkę policzyć
zdecyduj sie
i najlepiej zapisz treść całego zadania a nie wycinek końcowy
12 cze 23:41
o nie: nie trzeba liczyć całki tak naprawdę.
Formalnie powinnaś ją policzyć, jednak tutaj od razu widać, jakie jest v:
mianowicie spójrz co nowego wnosi policzenie pochodnej − co za tym idzie − z czym się skraca i
czego nie ma w v'
12 cze 23:43
o nie: jeżeli
a masz znaleźć v − to liczysz sobie pochodną e
abx − otrzymujesz wynik C * e
abx.
więc zależność nie jest zbyt skomplikowana − C − nie zależy od zmiennej po której
różniczkujesz.
więc v = ...
12 cze 23:47