wielomiany
kasiek: pierwiastkiem wielomianu jest liczba wielomian to W(x)= x3−4x2+x−4
7 lis 14:07
Nikka:
x3−4x2+x−4=0
x2(x−4)+x−4=0
(x−4)(x2+1)=0
dla każdego x∊R wyrażenie x2+1>0, czyli
x=4
7 lis 14:15
kasiek: nadla tego nie kumam
7 lis 14:20
Nikka: ale co tu kumać

pierwiastek wielomianu to taki x dla którego wartość wielomianu jest równa
0, czyli wielomian przyrównujesz do 0, reszta to przekształcenia (pogrupowanie wyrazów,
wyłączenie wspólnego czynnika przed nawias)
7 lis 14:22
psotka:
kasek 
proponuję wziąć się solidnie do nauki

( bez urazy)
Powodzenia!
7 lis 14:24
7 lis 14:26