dla jakich x szereg geometryczny jest zbieżny
trawa: dla jakich x szereg jest geometryczny jest zbieżny:
(x2+5x+5),(x2+5x+5)2,... ?
12 cze 22:13
sushi_ gg6397228:
q=...
12 cze 22:22
trawa: q=x
2+5x+5
Próbowałem liczyć Δ, bo innego pomysłu nie miałem, ale czy dobry kierunek obrałem?
12 cze 22:23
trawa: Chyba, że z sumy polecieć?
12 cze 22:24
sushi_ gg6397228:
warunek na "q" jest ...
12 cze 22:24
trawa: | | x2+5x+5 | |
S= |
| itd. ? |
| | −x2−5x−4 | |
12 cze 22:25
trawa: |q|<1
x2+5x+5 < 1
x2+5x+4 < 0
x=−1 v x=−4
12 cze 22:27
sushi_ gg6397228:
−1< x2+5x+5 <1 dwie nierówności
12 cze 22:28
trawa: −1< x2+5x+5 < 1 / −1
−2 < x2+5x+4 < 0
−2 < (x+1)(x+4) < 0
x=−4 jest sprzeczne, więc dla x=−1, tak?
12 cze 22:31
sushi_ gg6397228:
kazda nierownosc licz osobno i potem czesc wspolna
masz przedzialy a nie punkty !
−1< x2+5x+5 x ∊....
⋀
x2+5x+5 <1 x∊ ....
12 cze 22:35
Mila:

|q|<1⇔
|x
2+5x+5|<1⇔
x
2+5x+5>−1 i x
2+5x+5<1
x
2+5x+6>0 i x
2+5x+4<0
Δ=1 Δ=9
| | −5−1 | | −5+1 | | −5−3 | | −5+3 | |
(x= |
| lub x= |
| ) i (x= |
| lub x= |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(x=−3 lub x=−2) i ( x=−4 lub x=−1
(x<−3 lub x>−2) i (
x∊(−4,−1))⇔
x∊(−4,−3) lub (−2,−1)
12 cze 22:38
trawa: x∊(−∞;−3) u (−2;∞) x∊(−1;4)
i potem część wspólna, tak?
czyli po prostu: x∊(−∞;−3) u (−2;∞) ?
12 cze 22:40
trawa: dzięki bardzo.
12 cze 22:40
trawa: błąd zrobiłem, napisałem 4, zamiast −4. dzięki Mila.
12 cze 22:41
Mila:
12 cze 22:47