Granica
Łukasz: Oblicz granice Bn=
√4n2+n Zawiesilem sie przy tym zadaniu

prosze o pomoc. Wynik ma sie
rownac 1/4
7 lis 13:59
supermatma.pl: Chyba powinieneś odjąć 2n, bo tak napisany ciąg dąży do +∞.
7 lis 14:03
7 lis 14:05
Łukasz: Raczej od tak sobie nie moge odjac −2 bo zmieniam tresc zadania
7 lis 14:34
Nikka: na tej stronce jest inny przykład ciągu niż w zadaniu
7 lis 14:40
Nikka: na pewno dobrze jest spisany wzór ciągu?
7 lis 14:41
supermatma.pl: Jeśli dobrze jest zapisany wzór, to wyłączamy n przed pierwiastek, mamy
| | 4n2 | | n | | 1 | |
Bn=n( |
| + |
| )0,5=n(4+ |
| )0,5. |
| | n2 | | n2 | | n | |
Zatem
| | 1 | |
Lim Bn=Lim n(4+ |
| )0,5 = +∞(4+0)0,5=+∞2=+∞. |
| | n | |
n→+
∞ n→+
∞
7 lis 15:08
Łukasz: napewno dobrze spisany, mi tez wychodzii +∞ wiec musi byc blad w odpowiedziach, Dzieki
7 lis 15:43