Własności funkcji, wartość najmniejsza, największa
Diana: | | 3x2+2x+3 | |
Wykaż, że funkcja określona wzorem f(x)= |
| , gdzie x∊R, przyjmuje najmniejszą |
| | x2+1 | |
wartość 2, zaś największą 4.
Również proszę o wskazówki do rozwiązania i ogólną pomoc
12 cze 21:57
Diana: Pomoże ktoś?
12 cze 22:05
12 cze 22:08
Diana: No właśnie nie wiele potrafię z tego wywnioskować. Nie wiem od czego zacząć.
12 cze 22:14
Eta:
| | 3x2+2x+3 | |
y= |
| /*(x2+1)≠0 |
| | x2+1 | |
y(x
2+1)=3x
2+2x+3)
3x
2−x
2y+2x−y+3=0
(3−y)x
2+2x −(y−3)=0 ,Δ
y=4−4(3−y)
2
Δ
y≥0 ⇔ (3−y)
2−1≤0 ⇒ (y−3−1)(y−3+1) ≤0 ⇒ (y−4)(y−2)≤0 ⇒ y∊<2,4>
y
min=
2 , y
max=
4
c.n.w
12 cze 22:18
Hajtowy:
Dziedzina =
Miejsca zerowe (jeśli takowe są) = ...
Może warto sobie to narysować, tak poglądowo?
12 cze 22:19
12 cze 22:19
Tadeusz:
... albo pochodną
12 cze 22:26
Diana: A da się to w jakiś inny sposób wykazać? Szczerze mówiąc od pojawienia się Δy nie rozumiem...
12 cze 22:38
Eta:
Echh

To może tak : (schematem jakim Was uczą w szkole

y=m
to m(x
2+1)=3x
2+2x+3
(3−m)x
2+2x −(3−m)=0 −−−− równanie kwadratowe z parametrem "m"
ma rozwiązania gdy Δ≥0 , Δ=4−4(3−m)
2
Δ≥0 ⇔ 4−4(3−m)
2≥0 ⇒ (3−m)
2−1≤0 ⇒(m−2)(m−4)≤0 ⇒
m∊<2,4>
y=m ⇒y∊<2,4> ⇒ y
min=2, y
max=4
Czy teraz już jasne?
12 cze 23:00
Diana: Chyba nic z tego nie będzie, jestem w końcówce pierwszej klasy i równań kwadratowych również
nie umiem
12 cze 23:09
Hajtowy: Tzn. nie było ich czy ich nie ogarniasz?
12 cze 23:12
Mila:
To jaki dział teraz masz w szkole?
12 cze 23:13
5-latek: Albo w koncowce 1 semestru na uczelini i rownan kwadratowych nie umien
czy byla to zlosliwosc z mojej strony ? Nie wiem
16 cze 11:32