Odległość punktu od krzywej
mateo: Najmniejsza odległość środka układu współrzędnych do krzywej xy=8...
Ktoś pomoże?
12 cze 21:32
5-latek:

| | 8 | |
x*y=8 to y= |
| tak mysle i wykres bedzie taki |
| | x | |
12 cze 21:38
pigor: ..., jest to odległość punktu (0,0) od punktu
przecięcia się prostej y=x z krzywa xy=8 (hiperbolą),czyli
y=x i x
2=8 ⇔ |x|=2
√2=y ⇒ (x,y)=(2
√2,2
√2) v (x,y)=(−2
√2,−2
√2),
zatem
dnajmn.=2
√2*
√2 =4 − szukana
odległość . ..
12 cze 21:45
mateo: pigor należy Ci się zimny browar!
12 cze 21:50
pigor: ..., no właśnie, dziękuję, idę do lodówki, bo
bym ...

zapomniał, że coś tam na mnie ...czeka.
12 cze 21:55
mateo: wypij za mnie bo ja nie mogę!
12 cze 22:02
Toskan:
A dlaczego krzywa y=x?
Ja bym to zrobił tak.
| | 8 | |
Weźmy dowolny punkt należący do hiperboli. Px0 = (x0, |
| ). |
| | x0 | |
Szukamy odległości punktu O(0, 0) od punktu P.
|OP| =
√x20 + 64/x20
Odległość będzie najmniejsza, gdy wartość funkcji
| | 64 | |
h(x) = x2 + |
| będzie najmniejsza. |
| | x2 | |
Po zbadaniu przebiegu zmienności funkcji h odczytujemy, że funkcja h przyjmuje wartość
najmniejszą równą 16 dla argumentów x∊(−2
√2, 2
√2)
13 cze 23:06
Toskan: x∊{−2√2, 2√2}
13 cze 23:07