ciągi
zerro: Oblicz sumę piętnastu początkowych wyrazów ciągu an=5n−2
Ile to wychodzi?
Mi wyszły jakieś dziwne liczby a samo działanie sumy wygląda tak
Q=1.5
S15= 3 * 1−(1 i 1/2)15 przez 1−1 i 1/2 . Z racji wysokiej potęgi wychodzą tu jakieś
mongolskie cyfry.
Ostatecznie wyliczyłem do 3*1−(1 i 1/2)15 * 2 ale wątpię czy to jest dobrze.
12 cze 21:22
sushi_ gg6397228:
masz ciag arytmetyczny, wiec potegi mozna sobie w buty wsadzic
12 cze 21:23
zerro: Jak arytmetyczny jak kolejne wyrazy to
3,8,12,18 ?
12 cze 21:26
sushi_ gg6397228:
a3= 13
12 cze 21:27
zerro: Tak to jest jak człowiek siedzi nad matmą od kilkunastu godzin. Problem rozwiązany, dzięki
12 cze 21:28
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
12 cze 21:29